Tolušić: Do kraja godine novi pravilnik o upisu zemljišta

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je do kraja tjedna izmjenu pravilnika o upisu privatnog poljoprivrednog zemljišta u ARKOD, koji će onemogućiti upis i korištenje tog zemljišta bez suglasnosti vlasnika, poručivši da se neće dopustiti mešetarenje zemljištem i poticajima.

Prema izmijenjenom Pravilniku o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta, za upis u ARKOD bit će potrebna izjava i pisana suglasnost vlasnika zemljišta, a ne kao do sada samo dva svjedoka da osoba koristi navedeno zemljište, rekao je u ponedjeljak na novinskoj konferenciji.

Hrvatska radiotelevizija u nedjelju je izvijestila o aferi u hrvatskoj poljoprivredi, koja je izbila nakon što su vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Grabovnici i Mikloušu nedaleko od Čazme otkrili da im je zemljište, bez njihova znanja, upisano u ARKOD, odnosno sustav kojim Agencija za plaćanja nadzire isplatu poljoprivrednih potpora.

Agencija za plaćanja je korištenje poljoprivrednog zemljišta bez prava na posjed omogućila uredbom koja je na snazi od svibnja prošle godine. Prema toj uredbi se bilo tko u javnobilježničkom uredu može prijaviti na tuđu parcelu, bez znanja pravog vlasnika. U izjavi se nigdje ne traži pristanak vlasnika ili korisnika poljoprivrednog zemljišta, dovoljan je samo supotpis dvaju svjedoka. “Takav način raspolaganja nije u redu, da li je zakonito o tom potom, ali definitivno nije nešto što je dopustivo i što treba postojati i ovako funkcionirati. Nije legitimno sigurno”, rekao je ministar Tolušić.

Najavio je kako će do kraja tjedna te stvari biti regulirane novim pravilnikom “koji se upravo mijenja”. Tolušić je pozvao sve vlasnike privatnih poljoprivrednih zemljišta, ako imaju bilo kakve sumnje u korištenje njihovog poljoprivrednog zemljišta odnosno o tome da netko drugi uzima poticaje u njihovo ime, da se jave u Agenciju za plaćanje ili u savjetodavnu službu ili Hrvatsku poljoprivrednu agenciju. “Preispitujemo, odnosno mijenjamo sve akte, prije svega taj sporni pravilnik”, izjavio je ministar poljoprivrede.

Kako je rekao, stručne službe odrađuju svoj posao, izmjene trebaju proći proceduru u uredu za zakonodavstvo te vjeruje da bi do petka novi pravilnik trebao biti na snazi odnosno “čim se stvore preduvjeti da se taj pravilnik može donijeti”. “Pročešljat ćemo kompletne upise koji su provedeni temeljem ovih izjava, radi se o otprilike 32 tisuće hektara. Agencija za plaćanje provodi upravo sad kontrolu, ona će danas, sutra biti provedena u potpunosti. Sve nepravilnosti koje primijetimo, kontaktirat ćemo privatne vlasnike poljoprivrednih zemljišta pa ako se neka nepravilnost pokaže kao nezakonitost, onda će svoj dio posla odrađivati DORH ili nadležna policijska uprava. I sami poljoprivrednici trebaju prijaviti nadležnim službama”, rekao je. Nepravilnosti koje se uoče bit će ispravljene, ti korisnici će biti ispisani iz ARKOD-a, dodao je.

Poručio je kako se “mešetarenje poljoprivrednim zemljištem i, ne daj Bože, poticajima, definitivno neće dopustiti”. Napomenuo je i da do sada nitko nije oštećen jer niti jedna lipa poticaja nije isplaćena, a prva rata će se isplaćivati avansno vjerojatno krajem studenog.

 

You may also like

0 comments