Todorić: Zašto trgujete Agrokorom iz političkih razloga

 Osnivač Agrokora Ivica Todorić u ponedjeljak u novom blogu piše da se premijer Plenković i izvanredna uprava trebaju vratiti u okvire prava te prestati trgovati Agrokorom iz političkih razloga, te ocjenjuje da predložena nagodba predstavlja potpuno urušavanje sustava i izdaju nacionalnih interesa.
“Poručujem Plenkoviću i izvanrednoj upravi da je dosta pravnog divljaštva, vratite se u okvire prava i prestanite trgovati Agrokorom iz političkih razloga. Svakim danom nanosite sve veću štetu. Ne umijete i ne možete napraviti zakonitu nagodbu jer inzistirate na nezakonitim rješenjima i protekciji protupravnih radnji”, napisao je Todorić.

Prozvanima poručuje da trebaju dati priliku da se Hrvatska spasi od tužbi i milijardi eura štete koje će platiti porezni obveznici.

Todorić je danas i na Twiteru poručio da je Agrokor “otet” te da nije točno da se čuvaju radna mjesta, jer kako nakon 15 mjeseci kompanija ima pet tisuća manje zaposlenih. “Nagodba je velika krađa i prevara! Dopustite da hrvatski investitori zaštite svoje i hrvatske interese i zajamče budućnost Agrokora”, napisao je Todorić.

U ranijem današnjem tweetu, Todorić je ustvrdio da nagodba u Agrokoru, kakvu predlažu Vlada i izvanredna uprava, predstavlja potpuno urušavanje pravnog, financijskog i industrijskog sustava Hrvatske i izdaju nacionalnih interesa.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je u nedjelju sudjelovao na svečanom obilježavanju 29. obljetnice osnutka HDZ-a, izjavio je kako se nada da je izvanredna uprava u Agrokoru, zajedno sa svim ostalim dionicima, učinila maksimalne napore da donese odluku o nagodbi. “Nadam se da je izvanredna uprava u Agrokoru, zajedno sa svim ostalim dionicima, učinila maksimalne napore da donese odluku o nagodbi. Nakon toga očekujem sazivanje ročišta od strane Trgovačkog suda, izglasavanje nagodbe i potom normalno funkcionirane kompanije, očuvanje radnih mjesta i budućnost hrvatskih kompanija u suradnji s Agrokorom”, kazao je Plenković novinarima, upitan kakva su njegova očekivanja vezana uz odluku privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora koje bi u utorak trebalo glasovati o nagodbi i hoće li nagodba biti sklopljena.

Visoki trgovački sud odbio je žalbu članova privremenog vjerovničkog vijeća (PVV) Agrokora te potvrdio prvostupanjsko rješenje Trgovačkog suda prema kojemu izvanredni povjerenik, a ne PVV, može imenovati savjetnike u sklopu izvanredne uprave.

U obrazloženju svoga rješenja Visoki trgovački sud podsjeća da je Trgovački sud ukinuo odluku PVV-a od 13. travnja ove godine, kojom je izvanrednom povjereniku predložilo da pored savjetnika koje je izabrao, angažira dodatne inozemne i domaće financijske i pravne savjetnike koji bi na trošak redovnog poslovanja u postupku izvanredne uprave savjetovali članove vjerovničkog vijeća te mu polagali račun i odgovarali mu.

PVV je tražio i da izvanredni povjerenik s tim savjetnicima sklopi ugovore. No, Trgovački sud odlučio je da PVV nema zakonske ovlasti za donošenje takve odluke te da, osim toga, u postupku izvanredne uprave svaki vjerovnik snosi svoje troškove postupka. Protiv toga rješenja žalbu su podnijeli članovi PVV-a Kraš, Toni Raič, Sberbank of Russia, Knighthead Capital Managenet i Zagrebačka banka, ali je Visoki trgovački sud ocijenio da žalba nije osnovana.

U obrazloženju se pored ostalog kaže da spomenuta odluka PVV-a nije u njegovoj nadležnosti te da odredbama Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku nije predviđeno imenovanje savjetnika (privremenom) vjerovničkom vijeću.

Osim toga, od svih tijela u postupku izvanredne uprave jedino izvanredni povjerenik može odabrati savjetnika za restrukturiranje i po potrebi revizore, prave i druge savjetnike, kaže se u rješenju Visokoga trgovačkog suda.

You may also like