Todorić u Remetincu, hoće li se braniti sa slobode?

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u srijedu navečer, nešto prije 22 sata, dovezen je do istražnog zatvora u Remetincu koji mu je određen u istrazi pokrenutoj zbog sumnji u izvlačenje više od milijarde kuna iz njegove bivše tvrtke.
Prije više od godinu dana istražni sudac odredio mu je pritvor zbog opasnosti od utjecaja na točno određenih 17 svjedoka te je Todorić trenutno pritvoren isključivo zbog toga. Stupanjem Todorića u Remetinec aktivira se njegova žalba protiv pritvora koja je podnesena još u listopadu prošle godine, a koju hrvatski sud dosad nije razmatrao jer Todorić nije konzumirao pritvor. Ta žalba podnesena je protiv rješenja kojim je Todoriću pritvor određen zbog spomenutih 17 svjedoka, međutim ona je danas zapravo potpuno zastarjela, piše Jutarnji list.

Naime, tužiteljstvo je u međuvremenu ispitalo 16 od 17 spomenutih svjedoka, a do posljednjega ne može doći jer on živi u Nizozemskoj i tamošnji je državljanin, pa je žalba u odnosu na svih 17 svjedoka potpuno bespredmetna. Sud Todorića može teoretski pritvoriti i dok se ne ispita taj jedan svjedok, no pitanje je bi li to bila povreda njegovih prava. Također, obrana u svakom trenutku osim žalbe može podnijeti i tzv. prijedlog za ukidanje istražnoga zatvora – tražiti da se Todorića pusti zbog novonastalih okolnosti. Međutim, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić sinoć je za N1 izjavio da je DORH odustao od ispitivanja svjedoka koji još nisu ispitani, što bi značilo da prestaju pritvorske osnove zbog kojih je Todorić izručen.

U konkretnom slučaju obrana će, sasvim je izvjesno, tražiti da se Todorića pusti na slobodu jer on nije kriv zato što Državno odvjetništvo u godinu dana nije moglo saslušati sve svjedoke zbog kojih je tražilo pritvor Todoriću. U tom slučaju obrana ne može predlagati da se Todorića pusti uz jamstvo jer se jamstvo može, prema posljednjim zakonskim izmjenama, odrediti kao zamjena za pritvor zbog opasnosti od bijega, a ne kao opasnost od utjecaja na svjedoke.

Međutim, nakon što Todorić, a što je izvjesno, u neko dogledno vrijeme uspije ukinuti istražni zatvor zbog osnova zbog kojih je sada tražen – tek onda će doći do raspleta događaja koji će pokazati hoće li Todorić početak suđenja, dakle još najmanje pola godine, čekati u Remetincu ili na slobodi. Naime, protiv Todorića Državno odvjetništvo ima još jednoga asa u rukavu, a radi se o mogućnosti da se protiv njega zatraži novi istražni zahtjev, ovoga puta zbog opasnosti od bijega, i to u drugome predmetu, onome vezanom uz Nexus ulaganje, piše Jutarnji.

Državno odvjetništvo još je u veljači ove godine pokušalo ovu strategiju “duploga pritvora”, no Županijski sud ih je tada odbio obrazlažući da pritvor ne može biti određen po dvije osnove istovremeno. Međutim, to sada ostaje u rezervi ako se Todoriću istražni zatvor ukine zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Upravo odluka suda o tome hoće li Todorića ponovno pritvoriti zbog opasnosti od bijega pokazat će hoće li on ubrzo na slobodu ili ne. Tužiteljstvo je tada, a i sada će, opasnost od bijega obrazložiti tvrdnjom da je Todorić pobjegao u London, pa postoji opasnost da bi mogao pobjeći i opet. Obrana će pak tvrditi da on nije niti prvi put pobjegao u London nego da je otišao na službeni put, a akcija uhićenja zatekla ga je u Londonu.

Za razliku od slučaja kada je pritvor bio određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, u ovome novome slučaju, gdje se pritvor traži zbog opasnosti od bijega, sud će na raspolaganju imati mogućnost Todorića pustiti uz jamčevinu. Što se tiče samih istraga, prema zakonskim rokovima tužiteljstvo ima još oko pet mjeseci godine za podizanje optužnice u slučaju Agrokor, te još oko osam mjeseci za dovršetak druge istrage, međutim riječ je o tzv. instruktivnim neobavezujućim rokovima.

Kako se dosad moglo čuti iz tužiteljstva, oni obje istrage misle završiti u roku te podići optužnice. Inače, u predmetu Agrokor dosad su saslušani gotovo svi svjedoci osim Nizozemca te je spis poslan na vjerojatno najsloženije financijsko vještačenje u hrvatskoj kazneno-pravnoj povijesti. Obavlja ga tvrtka KPMG u Poljskoj. Spomenuto vještačenje je posljednji dio istrage koji treba provesti prije podizanja optužnice.

You may also like