Home TribinaAnalize Tko su najopasniji izazivači Predsjednice?

Tko su najopasniji izazivači Predsjednice?

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima potkraj 2019. godine mogla bi dobiti zanimljivu paletu protukandidata.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Iako će ona svoju kandidaturu najaviti tek nakon europskih izbora koji su u svibnju iduće godine, gotovo je sigurno da će kao kandidatkinja s podrškom HDZ-a ponovno u utrku za Pantovčak.[/vc_column][/vc_row]

 Predsjednički izbori mogli bi iznenaditi i brojem kandidata, jer se već sad barata s najmanje osam ili devet imena, no jezgru kandidata koji bi predsjednici bili najveća konkurencija mogli bi činiti bivši šef SDP-a, Zoran Milanović, gradonačelnik Zagreba i HDZ-ov partner u parlamentarnoj većini, Milan Bandić te Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Nijedno od to troje kandidata još nije odlučilo o svojoj kandidaturi, ali iz svega što čini, primjerice, Bandić posve je jasno da želi ostvariti nedosanjani san otprije gotovo deset godina, kad je u drugom krugu izgubio od bivšeg predsjednika Ive Josipovića.

Kandidaturu zasad otklanja i Dalija Orešković, ali najčešća meta njezinih kritika upravo je predsjednica Grabar Kitarović, pa se sve čini da Marko Vučetić, koji je istaknuo “uvjetnu kandidaturu” uz potporu Daliji Orešković, samo “čuva mjesto” za njezinu eventualnu kandidaturu, kako se ona ne bi prerano potrošila.

Zoran Milanović mogao bi biti, ako ne najopasniji, onda najzanimljiviji rival predsjednici, jer se iz politike povukao nakon gubitka parlamentarnih izbora 2015. godine. Njegova kandidatura značila bi i njegov povratak na političku scenu.

Dio oporbe upravo Milanovića, u nedostatku boljeg i jačeg kandidata, zaziva da se upusti u tu utrku. Međutim, šanse za to, kažu izvori koji su mu bliski, vrlo su male. Prema prvotnom planu, Milanović je odluku planirao donijeti najkasnije do prosinca i bude li ona išla u smjeru kandidature, najkasnije u siječnju bi je i objavio, a prije toga bi izišao iz SDP-a.  Međutim, s protokom vremena navodno mu je i želja za kandidaturom splasnula, iako još ima jako puno onih koji ga u nju guraju i na nju nagovaraju, kao što on još ima vremena za kandidaturu. Izvori Večernjeg lista kažu da će Milanović, odluči li se na kandidaturu, na izbore u svakom slučaju ići kao nestranački kandidat, kako bi dobio što veću potporu oporbe.

To bi bilo nezgodno za aktualnog šefa SDP-a, Davora Bernardića, jer izvori kažu da nije nesklon podržati Milanovića kao kandidata, ali jedino u slučaju da bude SDP-ov kandidat, a ne nezavisni. Mogao bi ga podržati i HSS, jer je šef te stranke, Krešo Beljak, više puta govorio da samo Milanović može pobijediti predsjednicu na izborima, a gotovo je sigurno da bi potporu dobio i od GLAS-a i HSU-a.

Zapravo je Milanović jedini kandidat oko kojeg sbi se većina oporbe mogla dogovoriti prije prvog kruga, a ako odustane od Pantovčaka, vjerojatna je poplava kandidata iz oporbe, među kojima se kao mogući konkurenti Grabar Kitarović spominju i Anka Mrak Taritaš, kao i Krešo Beljak, piše Večernji list.

Related Posts