Za prvog potpredsjednika nove Vlade RH predložen je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, dok je za potpredsjednika Vlade predložen vođa Mosta nezavisnih lista Božo Petrov.   

Karamarko je rođen 25. svibnja 1959. godine u Zadru, a s navršenih pet godina s obitelji je preselio u Zagreb. Po vjerskom opredjeljenju je katolik, navodi se na njegovom službenom Facebooku. Kao dvadesetogodišnjak Karamarko se pridružio Hrvatskom katoličkom zboru MI, koji je okupljao vjerničku mladež i u tadašnjem jugoslavenskom komunističkom društvu promicao je duhovne i općeljudske vrednote te odgovornost i ljubav prema Bogu, Crkvi i hrvatskoj domovini. Zbog navodnih verbalnih delikata protiv komunističkog režima i tzv. kleronacionalizma jugoslavenske vlasti su mu 1982. oduzele putovnicu, zadržavši je čak do 1989. godine. Karamarko je završio studij povijesti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu te se 1987. zaposlio u Državnom arhivu kao povjesničar arhivist zadužen za tzv. Kaptolski depozit. 

Godine 1989. jedan je od utemeljitelja zagrebačke organizacije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), te aktivno sudjeluje u pripremi prvih višestranačkih demokratskih izbora u Hrvatskoj, a nakon uvjerljive pobjede HDZ-a i dr. Franje Tuđmana, sudjeluje i u stvaranju prve demokratske vlasti Republike Hrvatske, te pripremama za obranu zemlje.  Tomislav Karamarko je 1991. imenovan šefom Kabineta predsjednika Vlade RH. Godinu kasnije preuzima dužnost šefa Gregurićeve ratne Vlade, a zatim postaje i šef kabineta predsjednika Hravatskog sabora. Godine 1993. imenovan je načelnikom Policijske uprave zagrebačke a dvije godine kasnije, 1995., uz očuvanje sigurnosti i obrane glavnog grada Hrvatske, pokreće prve istrage protiv gospodarskog kriminala u Hrvatskoj, zbog čega nailazi na kritike dijela svojih kolega u HDZ-u, te se privremeno stranački distancira.  Od 1996. do 1998. godine Karamarko je bio  pomoćnik ministra unutarnjih poslova.

Godine 2000. bio je voditelj izbornog stožera tadašnjeg predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića, a nakon njegova izbora za hrvatskog predsjednika postaje i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost. Na toj dužnosti ostaje do 2002., kada se razilazi s Mesićem, zbog neslaganja oko Mesićevih stajališta vezanih za prošlost Hrvatske i različitim viđenjima hrvatske budućnosti.  Tada nakratko napušta politiku i odlazi u privatni sektor.  Tomislav Karmarko je 2004. godine imenovan ravnateljem Protuobavještajne agencije (POA). Aktivno sudjeluje u profesionalizaciji i razvoju hrvatske obavještajne zajednice. Tako dvije godine kasnije postaje ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije.  Nakon što se Hrvatska susrela s ozbiljnim ugrožavanjem javne sigurnosti 2008. Karamarko je imenovan ministrom unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Njegov mandat će ostati zapamćen po ozbiljnoj borbi i postignutim rezultatima protiv organiziranog kriminala i korupcije, te konačnom obračunu s gospodarskim kriminalom, što je bio jedan od ključnih preduvjeta za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Tijekom mandata na čelu MUP-a Karamarko je uvelike pridonio i profesionalizaciji hrvatske policije, a ostat će zapamćen i po pokretanju istraga protiv počinitelja komunističkih zločina nakon završetka Drugog svjetskog rata.  Na XV. općem Saboru HDZ-a održanom 20. svibnja 2012., Karamarko je izabran za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice. Tomislav Karamarko je zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru.
Vođa Mosta nezavisnih lista, Božo Petrov, 37-godišnji psihijatar i gradonačelnik Metkovića, predložen je za potpredsjednika hrvatske Vlade. Političku pozornost javnosti Petrov je privukao još 2013. na lokalnim izborima, kada je kao kandidat Mosta nezavisnih lista za gradonačelnika Metkovića nadmoćno pobjedio jednog od najdugovječnijih hrvatskih političara, HSS-ovca Stipu Gabrića Jamba koji je na vlasti bio punih 16 godina. “Pozivam sve građane Metkovića kojima je Metković u srcu, a ne u džepu, neovisno o porijeklu, svjetonazoru ili političkoj opciji kojoj pripadaju da nas podrže i pridruže nam se u izgradnji boljeg Metkovića. Otvoreni smo i za one koji se žele aktivnije uključiti i biti na našoj listi, ali i one koji žele biti naši volonteri i podržavatelji. Izgradimo zajedno MOST nade za bolji Metković”. Tim je riječima Petrov pozvao birače da ga podrže na lokalnim izborima 2013. godine.Obećanja je počeo ispunjavati odmah po preuzimanju dužnosti, kada je u gradskoj je blagajni zatekao dug od 17,6 milijuna kuna. Srezao je primanja, kako ona zaposlenika u gradskoj upravi tako i svoja vlastita, na minimalac te je za nešto više od pola godine dug smanjio za 6,4 milijuna.  Nakon smanjenja dugova plaće je ponovno povisio, no one su ostale i dalje 30 posto manje nego kada je preuzeo dužnost. Božo Petrov je kao metkovski gradonačelnik ukinuo naknade članovima nadzornih odbora i upravnih vijeća te smanjio troškove reprezentacije i putne troškove u gradskoj vlasti.
Svoj koncept kampanje s lokalnih izbora Petrov je prenio na protekle parlamentarne izbore, na kojima je Most nezavisnih lista osvojio 19 mandata te se profilirao kao treća snaga bez koje nije bilo moguće formirati vlast. Petrov je rođen 1979. u Metkoviću gdje je završio i osnovnu školu, a potom klasičnu gimnaziju u Sinju. Diplomirao je na mostarskom Medicinskom fakultetu, a psihijatriju je specijalizirao na zagrebačkoj psihijatrijskoj klinici Vrapče. Oženjen je i otac je troje djece, a mediji navode kako je njegovu obitelj tradicionalna i katolička.
ANTON KLIMAN – Kandidat za novog ministra turizma Anton Kliman dolazi iz Istre, iz Vodnjana, poduzetnik je koji se bavi ugostiteljstvom i saborski je zastupnik HDZ-a. Klimana je kao kandidata za ministra turizma na svojoj listi ministara za novu Vladu obznanio mandatar Tomislav Orešković u četvrtak, kada je i na Klimanovom facebook profilu objavljeno da će na tom mjestu zamijeniti ministra Darka Lorencina te da je to odlučilo Predsjedništvo HDZ-a.  Za Klimana se na portalima navodi da je drugi čovjek istarskog HDZ-a i diplomirani ekonomist iz Vodnjana, gdje živi i radi kao osnivač i vlasnik tvrtke Barbariga nova d.o.o. koja se bavi ugostiteljstvom. Rođen je početkom lipnja 1967., hrvatski je branitelj i predsjednik hrvatskog katoličkog zbora Mi, a do sada se navodno nije aktivno bavio politikom. Ako ga za ministra potvrdi Hrvatski sabor Kliman će biti deseti ministar turizma u samostalnoj Hrvatskoj i peti iz Istre.
ZDRAVKO MARIĆ – Zdravko Marić bit će novi ministar financija, a na to mjesto dolazi s funkcije izvršnog direktora Agrokora za strategiju i tržišta kapitala. Marić je rođen 3. veljače 1977. godine u Slavonskom Brodu. oženjen je i otac dvoje djece. Govori engleski i talijanski jezik. Na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu diplomirao je 2000. godine, smjer Financije, a 2004. je magistrirao na istom fakultetu s temom magistarskog rada pod nazivom “Analiza priljeva kapitala u tranzicijske zemlje  kroz utjecaj na investicije”. Marić je 2007. završio Executive Education Program “Public Financial Management”, Harvard University,  J.F. Kennedy School of Government. Doktorirao je 2008. na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu na temu “Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća”. Marić je 2001. radio kao asistent na Ekonomskom institutu u Zagreb, kao vanjski suradnik – predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa te kao vanjski suradnik – predavač na International Graduate Business School u Zagrebu. Godine 2006. je počeo raditi u Ministarstvu financija kao pomoćnik ministra za makroekonomske analize i planiranje, a 2008. postaje državni tajnik u Ministarstvu financija.
TOMISLAV PANENIĆ – Kandidat za novog ministra gospodarstva je Tomislav Panenić, saborski zastupnik MOST-a i načelnik Općine Tompojevci u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Nakon što je mandatar Tomislav Orešković predstavio listu ministara za novu Vladu, Panenić je na svojem Facebook profilu objavio zahvalu. Tomislav Paninić rođen je 12. ožujka 1973. godine u Nurtingenu u Njemačkoj, oženjen je i ima dvoje djece.  Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 2000. godine postaje magistar ekonomije, smjer marketing, a 2009. završava i studij poduzetništva na poslijediplomskom studiju Ekonomskog fakulteta u Osijeku.
Dužnost načelnika Općine Tompojevci obnaša od 24. svibnja 2013. godine, a saborski je zastupnik postao na listi MOST-a. Od 2005. do stupanja na dužnost načelnika Općine Tompojevci bio je voditelj Ureda za međunarodnu suradnju-TINTL, koji se bavi pripremom i provedbom projekata bespovratne pomoći Europske unije, Svjetske banke i drugih donatora na području općina Tompojevci, Tovarnik i Lovas te Grada Iloka. Bio je voditelj EU projekata AGRO-DEV Razvoj poljoprivredne proizvodnje u gornjejadranskoj regiji (CARDS program), WINE-DEV Razvoj vinogradarstva i vinarstva u Srijemu (PHARE program), Srijem Visitor Centar (IPA IIIc Poslovna infrastruktura program), Izgradnja kanalizacijskog sustava Mohovo (IPARD) i REPRO Prekogranična suradnja na projektima obnovljivih izvora energije.
Od 2007. do 2010. Panenić je bio županijski koordinator projekta socijalnog i gospodarskog oporavka Ministarstva regionalnog razvoja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, čiji je cilj bio priprema i provedba gospodarskih, socijalnih i projekata komunalne infrastrukture u općinama Tovarnik, Nijemci, Tompojevci i Lovas. Tijekom 2005. godine bio je voditelj projekta u norveškoj organizaciji BIP (Business InnovationProgram)  Upravljanje proizvodnjom voća i povrća u RH za izvoz u Norvešku. Od sredine 2003. do kolovoza 2004. Panenić je radio kao zamjenik voditelja Poslovnog centra Baumaxa u Osijeku, a prije toga, od listopada 2001. do rujna 2002. bio je nastavnik matematike i informatike u OŠ Čakovci.  Prije toga radio je i kako voditelj marketinga u tvrtki Lateran d.o.o. iz Vinkovaca (1. listopad 2000. – 31. kolovoz 2001.), a od listopada 1991. do kolovoza 1992. bio je policajac u Policijskoj ispostavi Lipovac.
Od 1998. vodi Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje obrađuje 2,3 hektra vinograda i 3 hektra marelica. Paninić je i predsjednik Hrvatske mreže za ruralni razvoj, predsjednik Lokalne akcijske grupe Srijem, član Upravnog odbora i blagajnik međunarodne organizacije Dunavskog centra za kompetencije te predsjednik KUD-a Zrinski. Bio je i predstavnik u Europskom LEADER udruženju za ruralni razvoj u Bruxellesu (od 2011. do 2013.) te član županijskog povjerenstva Pilot projekta okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta u RH Ministarstva poljoprivrede (od 2004. do 2009.).
MIRO KOVAČ – Kandidat za novog ministra vanjskih poslova Miro Kovač, bivši hrvatski veleposlanik u Njemačkoj, karijerni je diplomat koji je od 2014. na dužnosti međunarodnog tajnika HDZ-a. Miro Kovač, rođen 1968. u Splitu, političku je karijeru počeo u odjelu za informiranje u uredu hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Godine 1999. na Pantovčaku je imenovan pomoćnikom savjetnika za euro-atlantske integracije.
Potom prelazi u ministarstvo vanjskih poslova i obnaša dužnosti savjetnika u hrvatskim veleposlanstvima u Bruxellesu i Parizu, godine 2004. imenovan je pomoćnikom ministra vanjskih poslova, a godinu poslije šefom diplomatskog protokola. Od 2008. do 2013. bio je hrvatski veleposlanik u Njemačkoj. Daljnje veleposlaničke dužnosti je odbio kako bi početkom 2014. preuzeo dužnost međunarodnog tajnika HDZ-a.  Oženjen i otac troje djece, Kovač je stekao doktorat iz povijesti međunarodnih odnosa na Sveučilištu Sorbonne Nouvelle u Parizu.
SLAVEN DOBROVIĆ – Doktor znanosti Slaven Dobrović predloženi je novi ministar zaštite okoliša i prirode, a na tu funkciju dolazi s mjesta izvanrednog profesora zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje gdje je obnašao dužnost voditelja Katedre za inženjerstvo vode i okoliša.  Na parlamentranim izborima je kao kandidat Mosta nezavisnih lista u VII. izbornoj jedinici izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru.
Slaven Dobrović rođen je u Zadru, 29. kolovoza 1967. godine. Oženjen je i otac sedmero djece. Dragovoljac je Domovinskog rata. Član je Hrvatske gorske službe spašavanja. Član je nekoliko domaćih i međunarodnih strukovnih udruga, kao primjerice Hrvatskog društva za zaštitu voda i mora i međunarodne udruge International Water Association.
Diljem Hrvatske promotor je ekološki zasnovanih sustava za gospodarenje otpadom, jedan od koautora sustava na otoku Krku. U svojstvu suradnika i predavača sudjelovao je na međunarodnim projektima i radionicama na temu održivog upravljanja resursima i gospodarenjem otpadom.
Doktor znanosti Slaven Dobrović izvanredni je profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu gdje obnaša dužnost voditelja Katedre za inženjerstvo vode i okoliša. Na diplomskom i postdiplomskom studiju drži kolegije s tematikom prerade vode, zaštite okoliša i gospodarenja otpadom te kao mentor vodi završne, diplomske, magistarske i doktorske radove. Područja znanstvenog i stručnog interesa uključuju pripremu pitke i tehnološke vode, obradu i recikliranje otpadnih voda te gospodarenje komunalnim otpadom, te je u tom području objavio više znanstvenih i stručnih radova u stranim i domaćim časopisima i održao više izlaganja na međunarodnim konferencijama. U razdoblju od 2007. do 2010., kao hrvatski predstavnik bio je članom programskog odbora za Sedmi okvirni program za istraživanje i razvoj (FP7). Bio je recenzentom i gostujućim urednikom više stranih časopisa. Kao suradnik, autor i voditelj sudjelovao je u realizaciji većeg broja tehnoloških rješenja, stručnih mišljenja i elaborata u okviru suradnje Fakulteta s gospodarstvom i komunalnim sektorom. Govori engleski, a služi se i francuskim jezikom.
Slaven Dobrović je na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje diplomirao 1993. godine, na procesno energetskom smjeru. Dobitnik je Rektorove nagrade za najbolji studentski rad 1992. godine. Magistrirao je 1998. godine obranom rada pod naslovom “Tehnološke mogućnosti sniženja sadržaja organskih tvari u vodama nekih sjeverno hrvatskih izvorišta”. Doktorirao je 2002. godine obranom disertacije “Analiza postupaka razgradnje organskih tvari u vodi primjenom UV zračenja”.

JOSIP BULJEVIĆ – Kandidat za novog ministra obrane Josip Buljević na tu funkciju dolazi s dužnosti savjetnika predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost. Rođen je 2. travnja 1971. godine. Oženjen je i otac dvoje djece. Sudionik je Domovinskog rata odlikovan medaljama “Bljesak”, “Oluja” i “Iznimni pothvati” (1995.).Buljević je završio Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 1995. godine i stekao zvanje diplomiranog novinara. Karijeru započinje iste godine u Službi za zaštitu ustavnog poretka radeći na operativnim poslovima do 2000. godine kada prelazi u Protuobavještajnu agenciju. Godine 2004. imenovan je pomoćnikom ravnatelja za operacije Protuobavještajne agencije, te od 2006. do 2008. godine obnaša dužnost pomoćnika ravnatelja za operacije Sigurnosno obavještajne agencije (SOA). Ravnateljem SOA-e imenovan je 2008. godine, a od 2012. do 2013. prelazi u Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost. Godine 2013. imenovan je generalnim konzulom Republike Hrvatske u Los Angelesu.

DARIO NAKIĆ – Kandidat za novog ministra zdravlja Dario Nakić dolazi iz Zadra, liječnik je specijalist interne medicine, subspecijalist nefrologije, a od 2009. do 2012. obavljao je dužnost ravnatelja Opće bolnice Zadar.

Rođen je 21. svibnja 1969. u Šibeniku a 1994. diplomirao je na zagrebačkom Medicinskom fakultetu. 2000. godine završio je sepecijalistički studij iz interne medicine u KBC-u Zagreb a 2008. subspecijalizaciju iz nefrologije. Od 2004. voditelj je odsjeka za nefrologiju i dijalizu. Nakić je sudionik Domovinskog rata, jedan od glavnih inicijatora osnivanja Studija sestrinstva na Sveučilištu u Zadru u suradnji s Medicinskim fakultetom u Osijeku, gdje je od 2010. viši asistent. Oženjen je i otac dvoje djece.

DAVOR ROMIĆ – Kandidat za novog ministra poljoprivrede je Davor Romić, profesor zagrebačkog Agronomskog fakulteta. Romić je rođen 4. siječnja 1958. godine u Metkoviću, oženjen je i otac troje djece. Na Fakultetu poljoprivrednih znanosti Sveučilišta u Zagrebu diplomirao 1982. i iste godine se zaposlio u Zavodu za melioracije Fakulteta.

Magistarski rad pod nazivom “Kompleksno uređenje vodnog režima tla u Prekodravlju” obranio je 1991., a doktorsku disertaciju pod nazivom “Navodnjavanje zaslanjenim vodama u agroekološkim uvjetima Vranskog bazena” na Agronomskom fakultetu u Zagrebu 1994. godine.

U zvanje znanstvenog asistenta izabran je 1992. godine, a 1997. u zvanje docenta. Za izvanrednog profesora je izabran 2003., za redovnog 2009., a 2015. u zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju. Na zagrebačkom je Agronomskom bio prodekan za poslovodstvo Agronomskog fakulteta (1999.-2001.), predstojnik Zavoda za melioracije Agronomskog fakulteta (2001.-2006.) te je u dva mandata bio dekan Agronomskog fakulteta (2006.-2012).

Također je u dva mandata bio član Rektorskog kolegija u širem sastavu (2007.-2012.) i član Senata Sveučilišta u Zagrebu (2006.-2012.). Voditelj je “Nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u RH”, najvećeg infrastrukturnog projekta u poljoprivredi danas.

Romić je u dva mandata bio član Nacionalnog vijeća za vode Sabora Republike Hrvatske, bio je član Odbora za poljoprivredu Sabora RH, radio je u velikom broju odbora i povjerenstava Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te Ministarstva poljoprivrede.

Član je Hrvatskog tloznanstvenog društva, dopredsjednik Hrvatskog društva za odvodnju i navodnjavanje, član Odbora za Geokemiju HAZU-a, član Hrvatskog agrometeorološkog društva, a od međunarodnih udruga član je International Society of Soil Science i International Society of Irrigation and Drainage.

VLAHO OREPIĆ – Budući ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rođen 16. studenog 1968. Završio je pomorski smjer Zapovjedno stožerne škole-Blago Zadro. Zvanje inženjera strojarstva stekao je na Mornaričkoj vojnoj akademiji, a diplomiranog inženjera pomorskog prometa na Pomorskom fakultetu u Dubrovniku. Završio je i Kineziološki fakultet u Zagrebu gdje je stekao zvanje višeg športskog trenera fitnessa.

U svom je životopisu detaljno naveo svoj ratni put od 1991 kada dragovoljno pristupa Zboru narodne garde u Pločama, gdje sudjeluje u osnivanju ratne luke. Nakon rata vraća se u Hrvatsku ratnu mornaricu, koju je na osobni zahtjev napustio 1. srpnja 2014. dok je obnašao dužnost zapovjednika Pomorske baze Jug. U životopisu je istaknuo da je mornaricu, s činom kapetana bojnog broda, napustio jer je očekivao premještaj koji mu nije odgovarao, s obzirom da je kao aktivist sudjelovao u pobuni protiv gradnje termoelektrane u Pločama. Primio je brojne vojne pohvale i nagrade, a odlikovan je spomenicama Domovinskog rata i Domovinske zahvalnosti te medaljama Ljeto 95 i Oluja.

Među svojim ostalim aktivnostima naveo je da je trener karatea i fitnessa, predsjednik Zajednice športskih udruga grada Ploče te dopredsjednik Županijske zajednice športova – Dubrovačko-neretvanske županije.

ANTE ŠPRLJE – Budući Mostov ministar pravosuđa Ante Šprlje općinski je sudac iz Metkovića, a na toj je dužnosti od 2012. Rođen je 20. kolovoza 1979. u Metkoviću, a na zagrebačkom Pravnom fakultetu diplomirao je 2002. Državni stručni ispit položio je 2005. a pravosudni ispit u veljači 2007.

Kao vježbenik u Dubrovačko-neretvanskoj županiji radio je od listopada 2003. do veljače 2005. U travnju te godine postaje vježbenik u Općinskom državnom odvjetništvu u Metkoviću, a u prosincu 2007. sudski savjetnik na Općinskom sudu u Metkoviću, što radi pet godina. 2012. imenovan je sucem, a od siječnja do travnja 2015. obnašao je i dužnost zamjenika predsjednice Općinskog suda.

U životopisu je naveo da odlično vlada engleskim i srpskim jezikom te da se služi njemačkim. Kao svoje društvene vještine naveo je sklonost timskom radu, volontiranje, izraženu komunikativnost, obučenost u moderiranju te kreativnom rješavanju problema. Među umjetničkim i drugim vještinama ističe ples, zborno pjevanje, fotografiju, odnose s javnošću, veslanje, planinarenje i istraživanje povijesti. Član je Udruge hrvatskih sudaca, a četiri je godine veslao na popularnom neretvanskom maratonu lađa.

MIJO CRNOJA – Umirovljeni pukovnik, magistar znanosti iz područja međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti predložen je za novog ministra hrvatskih branitelja. Mijo Crnoja ima 47 godina. Rođen je u Jajcu u BiH, a odrastao je u Đakovu. Oženjen je i otac četvero djece.

Kao kandidat za ministra hrvatskih branitelja HDZ-ova Odbora za branitelje i Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” predstavio se hrvatskim braniteljima i 100-postotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima koji prosvjeduju u šatoru ispred Ministarstva branitelja.

Hrvatski je dragovoljac, koji je od početka bio pripadnik specijalne policije ATJ “Lučko”. S tom postrojbom prošao je sva bojišta u Hrvatskoj. “A svoj obol tijekom rata dao je i borbi za opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, braneći, a kasnije i oslobađajući hrvatski kraljevski grad Jajce”, navodi HDZ.

Mijo Crnoja ima status HRVI temeljem ranjavanja. Završio je dva fakulteta: Fakultet prometnih znanosti i Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Diplomirani je novinar i inženjer prometa. Stekao je titulu magistra znanosti iz područja međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti.

U HDZ-u ističu da će poziv hrvatskim braniteljima na zajedništvo i zajednički rad na poboljšanju skrbi i statusa hrvatskih branitelja te zaštiti digniteta Domovinskog rata biti temeljna nit vodilja i misija Mije Crnoje u vođenju Ministarstva hrvatskih branitelja. Od samog početka bio je s braniteljima-prosvjednicima u šatoru, dajući im potporu.

LOVRO KUŠČEVIĆ – Za novog ministra graditeljstva i prostornog uređenja predložen je Lovro Kuščević, predsjednik HDZ-ova Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo. Rođen je 1975. godine u Supetru, oženjen i ima dvoje djece. Po struci je diplomirani pravnik te već u trećem mandatu obavlja dužnost načelnika općine Nerežišća na otoku Braču.

ZLATKO HASANBEGOVIĆ – Kandidat za novog ministra kulture Zlatko Hasanbegović na tu dužnost dolazi iz Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” gdje je zaposlen kao znanstveni suradnik.

Hasanbegović je rođen 1973. u Zagrebu. Povijest je diplomirao na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je zatim i magistrirao te doktorirao. Radi kao znanstveni suradnik Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” u Zagrebu, glavni je urednik časopisa Pilar te predsjednik Nadzornog odbora Počasnoga blajburškog voda i suradnik različitih inicijativa za utvrđivanje žrtava poratnoga komunističkog terora, posebice među muslimanima u Bosni i Hercegovini. Hasanbegović je i član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zagreb.

Predmet njegovih znanstvenih interesa je odnos modernih hrvatskih nacionalnih ideologija, a posebno pravaštva i njegovih izdanaka, prema islamu i muslimanima u Bosni i Hercegovini tijekom 19. i 20. stoljeća. Hasanbegović je istraživao muslimansku sastavnicu hrvatske građanske kulture do 1945. godine te političko-stranačke i vjersko-nacionalne odnose u Bosni i Hercegovini od austrougarske okupacije do komunističkoga preuzimanja vlasti. Autor je knjiga “Muslimani u Zagrebu 1878.–1945.” i “Jugoslovenska muslimanska organizacija 1929.–1941.”.

NADA ŠIKIĆ – Kandidatkinja za novu ministricu rada i mirovnskog sustava Nada Šikić načelnica je Odjela medicinskog vještačenja Sektora za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu u HZMO-u. Predsjednica je odbora za umirovljenike, mirovinski sustav i socijalnu politiku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

PREDRAG ŠUSTAR – Kandidat za ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar rođen je 1970. godine u Rijeci, diplomirao je molekularnu biologiju na Sveučilištu u Zagrebu, potom diplomirao i doktorirao na studiju filozofije Sveučilišta u Padovi, a radi na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci.U sklopu doktorskog studija dvije godine boravio je na sveučilištu Columbia u New Yorku temeljem dobijene Fulbrightove stipendije.

Od prosinca 2003. stalno je zaposlen na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Dekan fakulteta bio je u dva mandatna razdoblja, od 2009. do 2015. godine. Voditelj je projekta obnove monumentalne palače Moise iz 16. stoljeća u gradu Cresu u sveučilišni edukacijski centar. Dobitnik je Nagrade Primorsko-goranske županije za 2012. godinu, zajedno sa četiri kolege, za izradu studijskih programa i osnivanje Odsjeka za talijanistiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Političku karijeru počeo je u Hrvatskim laburistima-stranci rada, čiji je bio kandidat za riječkoga gradonačelnika u svibnju 2013. godine. U studenome iste godine prešao je u HDZ. Oženjen je i otac dviju kćeri.

DARKO HORVAT – Predloženi ministar poduzetništva i obrta je Darko Horvat, predsjednik međimurskog HDZ-a. Rođen je 28. rujna 1970. godine u Čakovcu. Nakon završene srednje škole upisuje Fakultet za elektrotehniko, računalništvo i informatiku na Sveučilištu u Mariboru, na kojem je diplomirao 1996. godine za diplomiranog inženjera elektrotehnike. Godine 1996. zapošljava se u HEP-Distribucija d.o.o., Distribucijskom području “Elektra” Koprivnica gdje radi do 2006. . Direktorom HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o., “Elektra” Čakovec imenovan je 1. srpnja 2006. godine. U siječnju 2006. godine upisuje poslijediplomski znanstveni studij za stjecanje akademskog stupnja magistra znanosti na zagrebačkom Fakultet elektrotehnike i računarstva. U razdoblju od 2008. do 2011. član je Upravnog vijeća Hrvatske agencije za malo gospodarstvo te Povjerenstva za off-set programe pri Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. U razdoblju od 2010. do 2011. predsjednik je Stručnog povjerenstva za praćenje redovne opskrbe tržišta nafte i naftnih derivata. Godine 2010. imenovan je zamjenikom predsjednice Stručne radne skupine za izradu podloga o tehničkim pitanjima vezanim uz izgradnju, režim rada i ostale parametre bitne za rad sustava hidroelektrana na rijeci Savi. Član je Međuresorne radne skupine za pripremu dokumenata i aktivnosti za sudjelovanje RH na Konferenciji UN-a o održivom razvoju (RIO + 20). U razdoblju od 2010. do 2011. voditelj je Radne skupine imenovane za prilagodbu hrvatskog energetskog zakonodavstva III. energetskom paketu EU. Ispred Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva koordinator je u provedbi projekata „Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama“ te „Dovesti svoju kuću u red“. Od 2009. do 2011. predsjednik je Nadzornog odbora HEP-a, a od 2009. do 2011. predsjednik je Nadzornog odbora Plinacro. Odlukom Vlade RH 2008. godine, imenovan je ravnateljem Uprave za obrt pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. Odlukom Vlade RH 2009. imenovan je ravnateljem Uprave za energetiku pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. Darko Horvat 1. veljače 2012. godine, nakon sporazumnog raskida ugovora s Ministarstvom gospodarstva, odlazi u trgovačko društvo EnergyPlus d.o.o. iz Ludbrega gdje je član Uprave. Predsjednik je Županijske organizacije HDZ-a u Međimurskoj županiji, član nacionalnog predsjedništva HDZ-a i predsjednik HDZ-ova Odbora za energetiku, rudarstvo i zaštitu okoliša.

OLEG BUTKOVIĆ- Oleg Butković, gradonačelnik Novog Vinodolskog i član Predsjedništva HDZ-a predloženi je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture. Rođen je 4. svibnja 1979. u Rijeci. Završio je Pomorski fakultet u Rijeci. Diplomirani je inženjer, smjer nautika. Oženjen je i otac jednog djeteta. Na Pomorskoj školi u Bakru maturirao je 1998. godine, a 2001. godine završio je višu, a 2002. stekao je visoku stručnu spremu na Pomorskom fakultetu u Rijeci – smjer nautika. Na Pomorskom fakultetu u Rijeci 2004. godine je znanstveni novak, a 2008. godine na tom je fakultetu upisao doktorski studij. Oleg Butković je 2004. godine postao predsjednik HDZ-a u Novom Vinodolskom, a 2005. godine izabran je za gradonačelnika Grada Novog Vindoolskog. Godine 2009., u drugom mandatu izabran je na neposrednim izborima za gradonačelnika Grada Novi Vinodolski. Godine 2012. izabran je za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Primorsko – goranske županije. Iste godine izabran je za člana Predsjedništva HDZ-a, člana Središnjeg odbora HDZ-a, člana Predsjedništva Nacionalnog vijeća HDZ-a te za predsjednika HDZ-ova Odbora za promet, pomorstvo i veze. Aktivno radi na izgradnji i promicanju Grada Novog Vinodolskog na svim područjima (kulturno, turistički i dr. : “Ružica Vinodola”, Ljetni karneval, Zimski mesopust i sl.). Radi na ulaganjima u infrastrukturu Grada, izgradnji i rekonstrukciji ribarske luke u Klenovici, razvijanju poduzetničkih zona i planira izgradnju sportske dvorane. Od kada je Oleg Butković gradonačelnik, Grad Novi Vinodolski dobio je visoka međunarodna i državna priznanja: Srebrni cvijet Europe, europsku nagradu za odgovorni turizam, Plavi cvijet, nagradu za najljepši turistički centar i Korzo Hrvatskih branitelja. Oleg Butković govori engleski jezik, a služi se talijanskim i njemačkim jezikom. Hobiji su mu boćanje, nogomet, kartanje, čitanje političke i filozofske tematike. Gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Oleg Butković izabran je na parlamentarnim izborima 8. studenog 2015. godine za zastupnika HDZ-a u Hrvatski sabor.

DUBRAVKA JURLINA ALIBEGOVIĆ – Predložena ministrica uprave je Dubravka Jurlina Alibegović s Ekonomskog instituta Zagreb. Godine 2013. bila je ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb. Na tom je Institutu bila i od 1987. do 2000. godine te 2002. godine. Od 2000. do 2002. godine vršila je dužnost zamjenice ministra u Ministarstvu znanosti i tehnologije. U novu Vladu dolazi iz Mosta nezavisnih lista. Po zvanju znanstvena savjetnica u Ekonomskom instituta bila je na radnom mjestu više znanstvene suradnice. Godine 2006. doktorirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom fakultetu je prije toga magistrirala i i diplomirala. Njezina područja interesa su lokalne i regionalne javne financije, fiskalni odnosi među razinama vlasti, lokalni i regionalni razvoj, fiskalna decentralizacija i financiranje znanosti i obrazovanja.

TOMISLAV TOLUŠIĆ – Predloženi ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije. Rođen je 12. veljače 1979. u Virovitici. Nakon što je u rodnom gradu 1997. završio gimnaziju upisuje Pravni fakultet u Zagrebu na kojemu 2003. stječe zvanje diplomirani pravnik. Godine 2006. završava Akademiju za politički razvoj Vijeća Europe, a u 2007. godini stažira u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji kao stipendist Robert Schuman fondacije. U lipnju 2003. godine zapošljava se kao vježbenik u Uredu državne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji na poslovima u uredu za imovinsko-pravne odnose. Od listopada 2004. do ožujka 2008. godine radi kao stručni suradnik za imovinsko-pravne odnose u Gradu Virovitici. U ožujku 2008. godine postaje župan Virovitičko-podravske županije. Na lokalnim izborima u svibnju 2009. godine prvi put je neposredno izabran na mjesto župana, a u svibnju 2013. godine osvaja i drugi mandat na mjestu župana Virovitičko-podravske županije. Od 2013. do 2015. bio je predsjednik Hrvatske zajednice županija, udruge koja okuplja sve hrvatske županije.

BERNARDICA JURETIĆ – Predložena ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, bivša je ravnateljica Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, nekadašnja časna sestra i sinonim za borbu protiv ovisnosti u Hrvatskoj. Bernardica Juretić rođena je 18. kolovoza 1963. u Srijanima, nedaleko od Omiša. Srednju školu završila je u Dubrovniku, a u Rimu je postala magistrica psihologije. Nakon završene srednje medicinske škole završila je studij psihologije na Universita’ Pontificia Salesiana u Rimu na temu “Smisao ljudske patnje u svjetlu Franklove logoterapije”. Magistrirala je odgojne znanosti, smjer psihologija na Universita’ Pontificia Salesiana na temu “Oboljeli od AIDS-a s psihološkog gledišta”. Za časnu sestru zaredila se u 21. godini, a za vrijeme svog boravka u samostanu, 1990. godine, pokrenula je zajednicu Susret kako bi nesebično pomagala mladim ovisnicima o drogi. Godine 1992. otvorila je prvu hrvatsku terapijsku zajednicu (komunu) u Cisti Velikoj nedaleko Splita. Njezina je karizma bila značajna pa je zadobila značajnu medijsku pozornost. Iako je u međuvremenu napustila redovničku službu i danas je ljudi zovu “sestrom Bernardicom”. Sama je izjavila kako joj to ne smeta, jer joj je Bernardica krsno ime, a po struci je medicinska sestra. Bernardica Juretić radila i u Vladinu Uredu za suzbijanje zloporabe opojnih droga. Iz Ureda je otišla u IGH gdje je radila kao voditeljica ljudskih resursa, da bi se nakon toga 2012. godine opet vratila u zajednicu Susret na mjesto ravnateljice.

Related Posts