Tko stoji iza tvrtke Agrokor u Zugu?

Jutarnji list
U istrazi protiv Ivice Todorića i ostalih okrivljenih osoba u aferi Agrokor dosad se spominjala off shore tvrtka Blake Intertrade SA s Britanskih djevičanskih otoka, koja je bila poslovno povezana s Agrokorom i Agrokorom AG u Zugu, ali pozadina tih odnosa nikada nije rasvijetljena, niti je poznato tko zapravo stoji iza te tvrtke.

Tim se odnosom u svome nalazu pozabavio i vještak Ismet Kamal iz poljske podružnice KPMG-a. No, on je uz tvrtku Blake Intertrade uočio još dvije off shore tvrtke s Britanskih djevičanskih otoka koje su se pojavljivale u odnosima s Agrokorom, čiji je angažman jednako misteriozan. Riječ je o tvrtkama Cargomm International i TAS Trans Atlantic Services Ltd.

Te tri off shore tvrtke, čiji su vlasnici nepoznati, zapravo su u konačnici snosile najveći dio privatnih troškova koje su Ivica Todorić, njegova supruga Vesna te djecaAnte, Ivan i Iva Balent napravili po kreditnim karticama na teret Agrokora AG u Zugu, piše Jutarnji list.

Kako smo već izvijestili, vještak je utvrdio da su Todorići kreditnim karticama od 2007. do 2016. godine plaćali privatne troškove u ukupnom iznosu od 8,8 milijuna švicarskih franaka, odnosno 49,2 milijuna kuna, koje je podmirio Agrokor AG Zug.

No, pritom je Agrokor Zug te podmirene troškove knjižio kao potraživanja od Agrokora te od off shore tvrtki Cargomm i Blake Intertrade. Određeni dio tih troškova za 2007. i 2008. godinu Agrokor Zug potom je fakturirao Cargommu kao “putne troškove”, a dio troškova za razdoblje od 2009. do 2015. s istim opisom Blake Intertradeu. Ta su potraživanja, prema knjigovodstvu Agrokora Zug, u konačnici podmirena.

Zanimljivo je da je vještak za tvrtku Cargomm, koja je u konačnici platila privatne troškove Todorićevih učinjene po kreditnim karticama za 2007. i 2008., uočio da je vjerojatno podmirivala takve troškove za ranije razdoblje, koje nije bio obuhvaćeno vještačenjem, jer je početno stanje potraživanja prema toj off shore tvrtki 2007. iznosilo 1,7 milijuna švicarskih franaka. Osim toga, iako nije mogao pribaviti konkretne podatke o Cargommu, vještak je konstatirao da je na bankovnim izvodima UBS banke, kao nositelj adrese za tu tvrtku naznačena švicarska tvrtka Martar AG u vlasništvu Todorićeva suradnika Branka Tarnika, koja je pružala usluge i Agrokoru Zug.

Vještak pritom spominje i da su na tim bankovnim izvodima “prikazana plaćanja prema Cargomm Internationalu”, ali ne navodi tko je izvršio ta plaćanja. Ni u pogledu off shore tvrtke Blake International, kojoj su fakturirani privatni troškovi za razdoblje od 2009. do 2015., vještak nije mogao decidirano reći tko je bio njezin vlasnik. No, ipak ju je indirektno uspio povezati s Ivicom Todorićem.

Stoga nije ni bilo moguće da ih podmiri Blake Intertrade. No, tada se pojavila tvrtka TAS Trans Atlantic Services, koja je 2014. podmirila potraživanja Agrokora Zug prema Blake Intertradeu. Ostalo je nepodmireno ukupno gotovo 4 milijuna švicarskih franaka potraživanja prema Blakeu do kraja 2015. koje je onda 2016. podmirio “hrvatski” Agrokor.

Iako se čini da su Todorići preko spomenutih off shore tvrtki ipak zatvorili najveći dio privatnih troškova kreditnih kartica koje su napravili na teret Agrokora Zug, cjelokupni poslovni odnosi tih tvrtki s grupacijom Agrokor i dalje su ostali nerasvijetljeni. Naime, prema dokumentaciji Ureda za sprječavanje pranja novca još 2006. zabilježena je novčana transakcija u kojoj je Agrokor transferirao 9 milijuna eura na račun Blake Intertrade u Švicarskoj.

Osim toga, tvrtka TAS Trans Atlantic Services pojavljuje se kao vjerovnik u postupku Izvanredne uprave Agrokora s potraživanjem od ukupno 77 milijuna kuna. Ta off shore tvrtka se među ostalim žalila na rješenje o postignutoj nagodbi jer joj potraživanja nisu priznata.

You may also like

0 comments