Tko još pamti Mosul?

Prije godinu dana su pripadnici “Islamske države” osvojili Mosul i otada šire svoju vlast. Birgit Svensson je analizirala tadašnje snimke razgovora iračkog vojnog vrha. One pokazuju kako je zakazala iračka vojska.

“Prokletstvo, gdje su zrakoplovi?”, viče poručnik u slušalicu telefona. “Čekamo ih više od sat vremena!” Adnan je nervozan i od zapovjednika traži odgovor. Mahdi al-Gharawi može mu samo priopćiti da mu je zračna podrška obećana i da svake minute treba biti tu. No zrakoplovi ne dolaze. Kada je ponovo nazvao zapovjednika, poručnik dobiva odgovor da ovaj upravo razgovara s premijerom i da će ga poslije nazvati. U međuvremenu traje bitka za Mosul. Borci IS-a osvajaju dio po dio tog grada s dva milijuna stanovnika. Bilo je to 10. lipnja 2014. Nastaje kaotična i nepregledna situacija. Glavni zapovjednik operacije Nineva, operacije obrane Mosula i cijele pokrajine, zove redom svoje časnike i pita ih za položaje i stanje ljudstva. Sada je Gharawi taj koji viče u slušalicu: “Naredit ću da se strijelja svatko tko pobjegne!” Situacija postaje sve gora. General izdaje naredbu da se sve preostale snage okupe na trgu Yarmuk. Kada malo kasnije mobitelom zove svoje časnike, nitko mu se ne javlja ili su njihovi mobiteli isključeni. Mosul je u rukama IS-a. Iračka vojska je za samo četiri dana izgubila kontrolu nad drugim po veličini gradom u Iraku. Grad je u rukama terorističke milicije koju do tada nitko nije uzimao za ozbiljno, a koja od tada cijelu regiju drži u strahu.

45 snimljenih razgovora koje je vodio general preko svog mobitela, koje je dobila autorica ovog članka, omogućavaju rekonstrukciju svega onoga što se prije godinu dana zbivalo u Mosulu. Naredbe Gharawija nisu koordinirane, tu nema nikakve zapovjedne strukture i potpuno su neprofesionalne. Svojim podčinjenima on daje neprecizna mjesta djelovanja, ne postoji nikakva strategija obrane. Na žalbe podčinjenih da dva dana nisu dobili ni jelo ni streljivo – nema odgovora. On ostaje nijem i kada mu poručnik Mohsin kaže da mitraljezi na oklopnim vozilima ne funkcioniraju i da ne rade sistemi za nadzor. Prilikom pada Mosula ne samo da je dezertiralo na stotine vojnika, nego su pripadnici IS-a zaplijenili i brojno oružje i vozila iračke vojske. “Izgubili smo dosta oružja”, priznao je nedavno irački premijer Haider al-Abadi. Ekstremisti su se dokopali i 2.300 oklopljenih vozila tipa Humvee. Brigadni general Gharawi je smijenjen i protiv njega je podignuta optužba. On tvrdi da je nepravedno optužen. Navodno postoji i snimak na kojem se čuje kako bivši premijer Nuri al-Maliki kao vrhovni vojni zapovjednik daje naredbu za povlačenje iz Mosula. Posebna istražna komisija trebala je za godišnjicu pada ovog grada podnijeti poseban izvještaj o svemu tome, ali je to odgođeno.

Odgođena je i operacija za povratak kontrole nad ovim gradom. Prvo Tikrit, pa onda Mosul, moglo se čuti kako od vojnog zapovjedništva u Bagdadu, tako i od članova međunarodne alijanse koja od kolovoza prošle godine na čelu sa SAD-om izvršava zračne napade. Velika ofanziva je trebala biti pokrenuta u travnju ili svibnju, u suradnji sa snagama iračkih Kurda. Jedan suradnik središnjeg zapovjedništva američkih snaga ispričao je prethodno novinarima New York Timesa pikantne detalje. Na iračkom tlu trebale su djelovati i američke kopnene snage kako bi se bolje koordinirali zračni napadi. Američko zapovjedništvo je bilo ljuto što su na vidjelo izašli detalji o operaciji koja još nije ni počela i zato je otkazana. Umjesto toga, vlada u Bagdadu je promijenila strategiju. Naredni cilj nije bio Mosul, nego pokrajina Anbar, zapadno od Bagdada. Ipak, IS je bio brži. Prije nego što su se iračke snage pregrupirale, džihadisti su udarili punom snagom na Ramadi, glavni grad te pokrajine oko kojeg su već mjesecima trajale borbe. I zauzeli su ga. Već dva tjedna traje protuofenziva iračke vojske, šijitskih milicija i naoružanih sunitskih plemena. Za sada bez uspjeha.

“Nikada nećemo imati pod kontrolom cijeli Anbar”, proriče Mithal al-Alusi, zastupnik u državnom parlamentu koji i sam potječe iz te pokrajine. IS još od siječnja 2014. kontrolira Faludžu, najveći grad pokrajine s oko 310.000 stanovnika. To je bio prvi irački grad u kojem je podignuta crna zastava IS-a. Politički promatrači u Iraku tvrde da vlada u Bagdadu neće uspjeti provesti plan da se prvo vrati kontrola nad Anbarom. To je bila politička, a ne vojna odluka, čuje se u zapovjedništvu vojske u Bagdadu. Vojni vrh nije konsultiran ili je nedovoljno konsultiran kada se donosila ta odluka. Iračkim političarima je važnija bila zaštita Bagdada od povratka kontrole nad Mosulom, tvrdi jedan član zapovjedništva iračke vojske koji želi ostati anoniman. Anbar je pokrajina koja graniči s Bagdadom.

U međuvremenu su se visokorangirani članovi IS-a vratili u Mosul, nakon što su prethodno pobjegli u Siriju zbog moguće ofenzive. Oni vjeruju da su tu u sigurnosti, sve dok traju borbe u Anbaru. Internetski portal “Niqash” izvještava da je trenutno u tijeku akcija čišćenja grada. S ulica, trgova i pločnika se uklanja smeće, popravljaju se ulice, prometni znakovi i semafori. Mosul je čišći nego što je to bio godinama, tvrde novinari koji žive u tom gradu. Nakon punih pet mjeseci u gradu je ponovo počelo snabdijevanje električnom energijom. Za sve to je odgovoran čovjek pod imenom Abu Obadah, 30-godišnji Iračanin iz pokrajine Dijala. Njegov cilj je da pokaže da IS ovim gradom može vladati bolje nego što su to činili oni koji su ranije bili odgovorni za to, a koji su sada u egzilu. Ostaje pod znakom pitanja hoće li na taj način osvojiti srca stanovnika Mosula i postići da se zaborave počinjena zlodjela. Sigurno je da se IS sprema tu ostati na duže vrijeme. Od trgovaca na tržnici u Mosulu IS trenutno za jedan štand naplaćuje najamninu od 1.500 dolara godišnje.

Američki predsjednik Barack Obama odobrio je 450 dodatnih vojnika za Irak koji će u pokrajini Anbar uvježbavati i savjetovati iračke oružane snage u borbi protiv radikalne skupine Islamska država, objavila je u srijedu Bijela kuća. Obama je naredio i “žurno slanje nužno potrebne opreme i materijala” za iračke snage, među kojima za Pešmerge (kurdski borci) i plemenske borce koji se bore pod iračkim zapovjedništvom, objavila je Bijela kuća. Američko pojačanje u Iraku događa se u vrijeme rasta zabrinutosti zbog napredovanja Islamske države i slaba otpora iračke vojske. Novi američki vojnici pridružit će se kontingentu od 3100 vojnika koji su već raspoređeni u Iraku.

You may also like