Tko je potencijalni kandidat za Lozančićeva nasljednika objasnio general Gotovina

Daniel Markić, dojučer javnosti nepoznata osoba, u svega par dana postao je predmetom političkih sporenja unutar vladajuće koalicije. Koja već mjesec i pol traži pogodnu osobu koja bi zamijenila dosadašnjeg ravnatelja SOA-e, Dragana Lozančića. Njemu četverogodišnji mandat ističe u listopadu ove godine, no početkom veljače predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović potpisuje odluku o njegovom razrješenju.

Taj je zahtjev odmah podržao i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, no, nije i onaj tko mora uz predsjednicu supotpisati razrješenje, premijer Tihomir Orešković. Od tada traje što javno, što nejavno sporenje na liniji Pantovčak-Orešković-Karamarko. Kako svi sudionici ovog spora shvaćaju da Lozančić neće moći odraditi svoj mandat do kraja, jer je predsjednica RH više puta potvrdila da ne mijenja mišljenje o tome, nastalo je političko natezanje oko njegovog nasljednika između Oreškovića i Karamarka, inače zaduženog za pitanja nacionalne sigurnosti, a svoj je obol dao i Božo Petrov. Nakon što je, uglavnom kroz medije, “potrošeno” nekoliko mogućih imena kandidata, do medija se probila informacija da je Orešković jako zainteresiran za Daniela Markića, koji u vrhu SOA-e vodi tzv. međunarodnu suradnju. Saznalo se i to da se njegovom izboru žestoko protivi HDZ, smatrajući da se dovođenjem Markića ne bi ništa promijenilo, jer ga “gura” sam Lozančić, a u igru je ubačeno i ime Ivića Pašalića, koji je to demantirao iz SAD-a gdje se trenutno nalazi, piše Davor Ivanković u Večernjem listu.

O Markiću, naravno nema mnogo javnih podataka, no saznalo se da je bio Gotovinin vojnik, da je bio ranjen 1992, da je kao mladić došao iz Francuske, čiji je i državljanin, te da je na sličnim poslovima u SOA-i radio i u vrijeme mandata bivših ravnatelja SOA-e, dakle Karamarka i Josipa Buljevića. S obzirom da se tvrdilo da ga cijeni i Gotovina, što nešto sigurno znači na našem “političkom tržištu”, Večernji je kontaktirao generala. – Poznajem ga iz vremena 1991., kad je kao mlad čovjek, student, došao s grupom mladih i kao dragovoljac se uključio u Oružane snage, u 1. brigadu ZNG Tigrove, kaže Gotovina i dodaje da je njegovo dokazivanje u Tigrovima i bio razlog što “sam ga, na zahtjev ravnatelja HIS-a Miroslava Tuđmana da mu predložim časnika za vezu koji vlada francuskim i engleskim jezikom, ‘94. ili ‘95. godine, predložio Markića, koji naposljetku i odlazi u HIS”. Gotovina zaključuje kako je Markić na njega ostavio dojam “discipliniranog, hrabrog, požrtvovanog i perspektivnog časnika”.

You may also like

0 comments