U ratu za višu cijenu, a na kraju godine, valja se zapitati tko je pravi pobjednik tj. tko će imati najviše koristi od napora u ovoj godini.

Naime, od 2014. godine na dalje OPEC se pokušavao prilagoditi niskoj cijeni nafte i globalnoj zasićenosti smanjivanjem ulaganja i spuštanjem cijena proizvoda. Nakon neuspjelog pokušaja dogovara u Dohi, u travnju, OPEC je uspio prošlog mjeseca postići dogovor o smanjenju proizvodnje na siječanjsku razinu. Uspio je uvjeriti čak i Rusiju kako bi se pridružila.

Saudija, neformalni lider OPEC-a, u krizi je smanjila prihode od nafte toliko da je upala u fiskalni deficit, što je bilo nezamislivo do prije tri godine. Primjerice, ovogodišnji fiskalni deficit im je blizu 13 posto te su pribjegli otkazivanju vrijednih projekata, rezanju povlastica dužnosnicima te povećanju cijena goriva za stanovništvo. Dogovor o smanjenju proizvodnje za Saudijce znači predah za njihovo, o nafti ovisno, gospodarstvo.

S druge strane, kako piše The Wall Street Journal, Saudijci smatraju kako su ovime dobili rat s proizvođačima iz škriljaca, koji prolaze kroz teško razdoblje opadanje ulaganja i proizvodnje. Primjerice, samo u Sjevernoj Americi je 105 proizvođača nafte iz škriljaca podnijelo zahtjev za stečaj od početka 2015. godine.

Ipak, EIA je prije nekoliko dana objavila analizu prema kojoj su proizvođači u SAD-u bili otporniji na trenutnoj cijeni nafte te su općenito poboljšani financijski uvjeti u naftnim tvrtkama. Tako Scott Sheffield, naftni stručnjak, smatra kako je glavni dobitnik cjenovnog rata upravo SAD i proizvodnje iz škriljavca. Od postignutog dogovora, naime, sve se više proizvođača vraća na posao.

U SAD-u ponovno rastu zalihe, komentirao je naftni stručnjak za portal Oilprice. Zbog toga OPEC i Saudija žele smanjiti isporuke nafte u SAD.

Related Posts