Home Europska unija Tko je Paolo Gentiloni, peti talijanski premijer u pet godina?

Tko je Paolo Gentiloni, peti talijanski premijer u pet godina?

by Petra Rajković

Staloženi potomak aristokratske obitelji Paolo Gentiloni postat će peti talijanski premijer u pet godina, a to može zahvaliti nepokolebljivoj lojalnosti dosadašnjem predsjedniku vlade Matteu Renziju.

Gentilonija, šefa talijanske diplomacije zadnje dvije godine, predsjednik Sergio Mattarella zadužio je u nedjelju da formira novu vladu koja bi trebala voditi zemlju do redovitih izbora 2018. godine.

O Gentilonijevoj vladi će se idućeg tjedna glasati u parlamentu, a ako i preskoči tu prepreku svejedno bi mogao ostati na dužnosti samo nekoliko mjeseci jer kompletna oporba traži izbore što prije.

Bez obzira na to, uspon na vlast tog skromnog političara lijevog centra bio je strelovit. Kažu da je u karijeri stvorio više prijatelja nego neprijatelja i da ga više doživljavaju kao poudzanog, a ne nadahnutog lidera.

Za uspon može zahvaliti Renziju.

U listopadu 2014., bez doslovno ikakvog međunarodnog iskustva, neočekivano je dobio resor vanjskih poslova. To je bila zahvala što je podržavao Renzija u u bitci za čelništvo Demokratske stranke dvije godine prije.

Renzi je nakon poraza na referendumu o ustavnoj reformi 4. prosinca morao podnijeti ostavku i još jednom gurnuo Gentilonija u prvi plan. Kao čelnik najjače stranke u parlamentu, Renzi sigurno ima zadnju riječ u tome tko bi ga trebao zamijeniti i održati živom njegovu administraciju. Kritičari tvrde da je izabrao samozatajnog Gentilonija kako bi mogao vući konce iza scene.

“To je Renzijev klon bez ikakve karizme.. i iznad svega potrošna robe”, kazao je jedan od čelnika oporbenog pokreta Pet zvijezda Alessandro Di Battista.

“On može biti premijer nekoliko mjeseci i pritom nikako ne ugroziti Renzija, koji se, pak, može pripremati za povratak”, dodao je Di Battista.

Mattarella se okrenuo Gentiloniju pošto su oporbene stranke odbacile moguću vladu nacionalnog jednistva, a on njihov zahtjev da odmah raspiše izbore. Zemlja hitno treba potpuno funkcionalno vladu, kazao je Mattarella i uručio mandat Gentiloniju.

Analitičari u Gentilonijevoj vladi očekuju samo kozmetičke promjene u odnosu na Renzijevu.

Paolo Gentiloni Silveri rođen je u studenome 1954. u aristokratskoj rimokatoličkoj obitelji. Na fakultetu je uvučen u društvo radikalnih ljevičara pa je odbacio svoje ‘dvostruko’ plemenitaško prezime.

“Od momka koji je igrao odbojku postao sam muškarac koji je pušio sve”, opisao je jednom svoju studentsku preobraznu.

Nakon što je diplomirao političke znanosti, Gentiloni se okrenuo novinarstvu i osam godina vodio časopis za zaštitu okoliša. U politiku je ušao kao organizator uspješne kampanje Francesca Rutellija za rimskog gradonačelnika 1993.

Godine 2001. izabran je za zatupnika u parlamentu na listi stranke Margherita (Tratinčica) koja će kasnije postati dio Demokratske stranke.

Pet godina poslije imenovan je ministrom komunkacija, ali nijednu medijsku reformu nije uspio provesti. Politička karijera mu je doživjela, činilo se, konačan udarac kada je pokušao ishoditi stranačku nominaciju za gradonačelnika Rima, ali je završio tek treći.

Međutim, Renzijev neočekivani poziv 2014. vinuo ga je ponovo u vladu.

Diplomati kažu da je Gentiloni kao ministar vanjskih poslova radio dobro i pokazao se sposobnim u rješavanju teških situacija poput kaosa u susjednoj Libiji i izbjegličkoj krizi. Proeuropski orijentiran pozvao je zemlje EU-a na stvaranje stalnih zajedničkih vojnih snaga.

To nimalo ne impresionira oporbu predvođenu s Pet zvijezda, koja traži izbore jer nova vlada, kažu, nema legitimtet. Glasanje o povjerenju u srijedu namjeravaju bojkotirati.

“Ta vlada čak nije vrijedna glasa protiv”, rekla je sentorica Pet zvijezda Giulia Grillo.

(Agencije)

Related Posts