Tko je nova čelnica Europske središnje banke?

Biografija
Christine Lagarde, žena predložena za novu čelnicu Europske središnje banke (ECB), odvjetnica je koja godinama obnaša moćne funkcije u svijetu globalnih financija.

63-godišnja Christine Lagarde vodila je međunarodnu odvjetničku tvrtku sa sjedištem u Chicagu prije no što ju je 2005. uveo u vladu bivši francuski premijer Dominique de Villepin. Dvije godine kasnije postala je prva žena na položaju ministrice financija među državama članicama G-7.

Lagarde je iznimno cijenjena u svojoj domovini Francuskoj. Čelnica G-20 postala je kad je Francuska 2011. preuzela predsjedništvo tim međunarodnim forumom, pa je potaknula reformu međunarodnog monetarnog sustava. Financial Times ju naziva “superzvijezdom međunarodnih financija”.

Međunarodni monetarni fond (MMF) sa sjedištem u Washingtonu preuzima 2011., u jeku europske dužničke krize. Njeno vodstvo MMF-om obilježeno je pravednim upravljanjem te financijskom nestabilnošću nakon financijske krize iz 2008. i britanske odluke da napusti Europsku uniju 2016. godine. Te godine je stradao i njezin ugled jer se morala braniti od optužbi o propustu u vrijeme dok je bila francuska ministrica financija.

Sud ju je proglasio krivom za nemar jer nije osporila državnu isplatu od 400 milijuna eura koja je arbitražnom odlukom 2008. pripala poslovnom čovjeku Bernardu Tapieu, prijatelju bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Tapie je tužio francusku banku Credit Lyonnais zbog uloge u prodaji njegovih dionica u Adidasu u devedesetima. Kada je Lagarde 2007. postala ministrica financija, pravni spor između Tapieja i banke još nije bio riješen, a ona je izdala nalog da se riješi privatnom arbitražom. Lagarde je 2016. proglašena krivom, no nije kažnjena. Tvrdila je da je djelovala u dobroj vjeri.

Vjerojatna nova čelnica ECB-a nedavno je komentirala i ekonomsku politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa, istaknuvši kako on nije potpuno u krivu kad govori o nepravednom trgovinskom odnosu Sjedinjenih Država i Kine. No, u gostovanju na američkoj televiziji poručila je kako uvođenje carina nije dobar pristup rješavanju tog problema. Lagarde se opetovano spominje na listama najmoćnijih žena na svijetu. Forbes ju je stavio na treće mjesto, iza njemačke kancelarke Angele Merkel i britanske premijerke na odlasku Therese May.

Diplomirala je engleski jezik i kulturu na politološkom institutu u francuskom Aix-en-Provenceu te pravo na pariškom sveučilištu. Srednju školu je pohađala u predgrađu Washingtona, a i danas ne krije naklonjenost SAD-u. U mladosti je bila i članica francuske reprezentacije u sinkroniziranom plivanju.

ECB je središnja banka za 19 država Europske unije koje su prihvatile euro, a na svojim stranicama ta institucija navodi kako joj je glavni cilj “održavanje stabilnosti cijena u europodručju te očuvanje kupovne moći jedinstvene valute”.

Više pročitajte:

Tko je Christine Lagarde, vjerojatna nasljednica Maria Draghia na čelu Europske središnje banke

You may also like

0 comments