Tko je Krešo Beljak, novi predsjednik HSS-a i što je obećao?

Novi predsjednik HSS-a, 45-godišnji Krešo Beljak, gradonačelnik je Samobora, po struci profesor geografije, sudionik Domovinskog rata i član HSS-a od 2003 godine.

Beljak je i predsjednik samoborske organizacije stranke, a do izbora za predsjednika na Glavnoj skupštini HSS-a održanoj u subotu 19. ožujka, bio je potpredsjednik stranke. Član je HSS-a od veljače 2003., a prije toga se nije bavio politikom.

Rođen je 22. kolovoza 1971. u slovenskim Brežicama. Pohađao je osnovnu školu u Samoboru, a nakon srednje škole upisao je Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu 1999. i stekao zvanje profesora geografije. Između 1999. i 2002. živio je i radio u Njemačkoj. Aktivno govori engleski i njemački jezik.

Radio je kao profesor geografije u Srednjoj strukovnoj školi Samobor do 2008. kada odlazi na radno mjesto stručnog savjetnika u Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije.

Dužnost gradonačelnika Samobora preuzeo je 4. lipnja 2009. godine. U siječnju 2012., na izbornoj skupštini HSS-a izabran je za jednog od pet potpredsjednika stranke s najvećim brojem glasova od svih 13 kandidata.

Na lokalnim izborima u svibnju 2013. ponovno je izabran za gradonačelnika grada Samobora kao zajednički kandidat HSS-a i SDP-a, pobjedivši sa 66,11 posto u prvom krugu četvoricu protukandidata. Na izborima za Županijsku skupštinu izabran je za vijećnika kao 2. na listi HSS-a, ali nakon izbora svojevoljno stavlja mandat u mirovanje.

Novoizabrani predsjednik HSS-a Krešo Beljak poručio je članovima stranke da će graditi novi Radićev HSS, bez podjela, da će poštivati koalicijski sporazum Domoljubne koalicije te da očekuje kako će odnos s HDZ-om kao i do sada biti korektan.

“Mi okrećemo novu stranicu u povijesti naše stranke. Danas je HSS prvi put od 1990., poslije Drage Stipca dobio predsjednika koji nema veze s onim što je bilo u prošlosti, koji nema nikakve veze ni sa čim osim s HSS-om, s hrvatskim narodom i domovinom. Bit ćete ponosni, obećavam da ćete uskoro biti ponosni što ste članovi naše najstarije stranke”, rekao je Beljak HSS-ovcima koji su svog novog predsjednika pozdravili velikim pljeskom. Poručio je kako nema izbornih gubitnika i da će Nenad Matić i Branko Hrg zajedno s njim voditi HSS.

“Nema novih podjela, samo zajedno sa vjerom u Boga i sa seljačkom slogom”, rekao je i istaknuo da nitko neće biti marginaliziran, da će “svi zajedno graditi novi stari HSS, novi Radićev HSS” i da ih čeka ogroman posao da HSS “ponovno postane stranka”.

Rekao je da se više trgovinom neće baviti, da će poštivati potpise koje je stavio Branko Hrg te da nema raskidanja sporazuma s Domoljubnom koalicijom i HDZ-om, ali da će sjesti s partnerima i vidjeti vrijedi li taj sporazum i za lokalne i regonalne razine.

“Ja neću prodavati HSS za svoju osobnu korist ili za svoje mjesto ili za svoj interes. Ne tražim ništa. HSS ima jednog saborskog zastupnika, hvala Bogu ako ćemo ih imati i tri, ali ćemo poštivati svoje potpise i biti korektni do kraja i nećemo tražiti više apsolutno ništa. Okrenut ćemo se sebi, pred nama su lokalni izbori. Mi ćemo kroz najviše mjesec dana krenuti u kampanju za lokalne izbore i tu ćemo prvi put potvrditi našu snagu ukoliko se nešto iznenadno ne dogodi na hrvatskoj političkoj sceni pa ćemo možda moći ili morati ići na nekakve prijevremene izbore. No, to ne ovisi o HSS-u, mi nećemo rušiti HDZ-ovu Vladu i gospodina Oreškovića. Mi ćemo ih podržavati i nadalje sve do kraja, ali sigurno nećemo više ucjenjivati i tražiti neka mjesta koja nam možda ne pripadaju”, rekao je.

“Ovo što imamo, imamo. Ljudi koji su na funkcijama ostaju na našim funkcijama, nećemo ih mijenjati, nećemo ih povlačiti, ali će morati zapeti i svima nama dokazati da su predstavnici HSS-a u izvršnoj vlasti, a ne predstavnici samih sebe. To je točka ispod koje ja neću ići”, poručio je Beljak.

Zahvalio je županu Zagrebačke županije Stjepanu Kožiću koji ga je podržao za kandidata i vjerovao u njega. Dodao je da se ne bi kandidirao za predsjednika HSS-a da se kandidirala zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir i zahvalio i njoj na potpori.

Najavio je da će već u ponedjeljak sazvati sjednicu središnjih tijela stranke, napraviti primopredaju, te među ostalim kooptirati Marijanu Petir, koja u ovom trenutku, rekao je, prema Statutu HSS-a nije ništa. Moramo njoj naći mjesto izmjenama Statuta, statutarnim odlukama ili na neki način koji će utvrditi glavni tajnik, kazao je Beljak i završio obraćanje tradicionalnim stranačkim pozdravom “Vjera u Boga i seljačka sloga”.

U izjavi novinarima nakon skupštine ponovio je da će HSS biti korektan partner u Domoljubnoj koaliciji. “Nećemo ih izdati. Moji prethodnici su stavili potpise na određene dokumente i to ćemo svakako poštivati. Mi ćemo biti korektan partner HDZ-u i nadam se da će u budućnosti i oni biti korektni prema nama kao što su bili i do sada”, rekao je. Kazao je kako se nada da će mu se prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko javiti vrlo brzo, pa će vidjeti kada će održati sastanak.

Na pitanje što je velika promjena koju je najavio, Beljak je rekao da HSS u ovom trenutku nije stranka koja bi mogla bilo što uvjetovati. “Mi smo na 1,5 posto. Mi imamo jednog saborskog zastupnika, samostalnog, i bilo bi nerealno očekivati od HSS-a da sada radi nekakve revolucije ili da bilo što uvjetuje i bilo što čini što bi promijenilo smjer Hrvatske ili ove koalicije ili bilo čega”, kazao je. Rekao je kako ni Mostu, koji ima 15 zastupnika, niti hoće niti može bilo što uvjetovati. “To bi bilo smiješno od HSS-a, ali samo u ovom trenutku. U budućnosti će to biti sigurno drugačije”, poručio je.

Na traženje da komentira šutnju na ekstremističke izjave ovih dana, rekao je da ekstremističke izjave oni sigurno više neće odšutjeti. “Ja sam bio zabavljen predizbornom kampanjom ali sam vidio neke stvari koje su se događale. HSS je antifašistička stranka i HSS je antikomunistička stranka i mi sigurno nećemo trpjeti određene ljude koji pokušavaju revidirati povijest jer ta povijest nas je skupo koštala i 1941. i 1945. i želimo živjeti u 2016. godini. A svi oni koji misle da mogu voditi politiku u onim godinama sredine prošlog stoljeća s nama neće surađivati”, poručio je Beljak.

Na izbornoj Glavnoj skupštišni HSS-a za potpredsjednike stranke izabrani su: Stjepan Kožić, Željko Lenart, Ana-Marija Petin, Zdravko Šarić i Davor Vlaović. Za birane članove Predsjedništva HSS-a izabrani su: Tonći Božanić, Marijana Fabić Rusak, Marijan Lazar, Dinko Pirak i Mario Turalija. Za glavnog tajnika HSS-a ponovno je izabran Ilija Ćorić.

Bivši predsjednik HSS-a Branko Hrg rekao je nakon izborne Glavne skupštine stranke kako svom nasljedniku Kreši Beljaku želi puno sreće u radu i velike uspjehe jer su data velika obećanja, te istaknuo kako vjeruje u budućnost stranke. “Želim mu uspješan rad u stranci i želim mu da ostvari ono što je rekao. Svi ćemo biti sretni”, kazao je Hrg. Poželio mu je i “mnogo, mnogo sreće jer su data velika obećanja”.

Na upit novinara kako komentira Beljakovu poruku da će surađivati, zajedno voditi stranku i da nema podjela, Hrg je kazao da “nema tu podjela ali nema tu zajedničkih vođenja”. “To je stvar stranačkih tijela. Dakle, ja nisam član stranačkih tijela pa ne vidim razloga da u tom dijelu sudjelujem. Sudjelovat ću o onome što mi pripada po Statutu i što će mi pripadati po eventualnom novom statutu. U tom dijelu, uvijek ću se boriti i zalagati za HSS”, poručio je Hrg.

Rekao je kako vjeruje u najave peterostrukog rejtinga stranke i šest mandata u budućnosti. “Vjerujem da će se to početi događati već kroz vrlo kratko vrijeme i da ćemo za naredne izbore imati kao što je rečeno većinu u Hrvatskom saboru. Meni je to apsolutno cilj i apsolutno moja podrška u tome”.

Kazao je da se s današnjim danom riješava dvije funkcije, dva tereta. “S obzirom na to da nisam predsjednik stranke onda ću se vjerojatno riješiti jedne funkcije u Saboru, ali nisam još točno definirao koje”, rekao je. Na pitanje znači to da neće više biti predsjednik Kluba HSS-HDS ili predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu, potvrdio je da sigurno neće obavljati jednu i drugu funkciju. U roku od mjesec dana odlučit će i hoće li do kraja mandata, još godinu dana, ostati gradonačelnik Križevaca, što je već 15 godina.

You may also like