Tko će to sve platiti ili kako je započeo chavizam?

Poklopile su se izjava ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića o tome kako plin u Hrvatskoj neće poskupjeti i raspisivanje natječaja regulatorne agencije HERA-e za opskrbljivača na veleprodajnom tržištu.
Kako smo već pisali, na referentnim burzama cijena plina je rasla i do 30 posta, te se postavlja pitanje tko će taj prisilni državni damping platiti.

Čelnik RWE-a Zoran Miliša jučer je izjavio kako prema njihovim izračunima nitko neće moći vršiti veleprodajnu opskrbu bez najmanje stotinu milijuna kuna gubitaka.

Iz izjave Miliše nazire se tko bi sve to mogao platiti. Naime, veliki su izgledi kako će HEP nastaviti ulogu opskrbljivača na veleprodajnom tržištu jer tržišni igrači ne mogu raditi s gubitkom. Mnoge kompanije neslužbeno javljaju kako se na natječaj neće javiti.

Poučeni političkim iskustvom ove zemlje, u kojoj je javnost izrazito negativno nastrojena prema privatnim investicijama, realnom sektoru i tržištu općenito, možemo zaključiti kako će ova situacija poslužiti kao valuta pred neko novo ispitivanje popularnosti političkih stranaka. Međutim, kada je supstanca javne kompanije bankomat protiv tržišta ta se kompanije u pravilu uništava, u prošlosti je tako bilo s INA-om, a danas se slična stvar priprema HEP-u.

Zbog toga, postavlja se legitimno pitanje tko će, na kraju, tu intervenciju na tržište radi kupovanja političke popularnosti na kraju platiti. Jer, tako je započeo i chavizam.

You may also like