Tko će na ispražnjenu funkciju čelnika DORH-a

Jutarnji list
Nitko za sada, barem ne u krugovima koji imaju nadležnost ili mogu utjecati na izbor, ne govori o tome tko bi nakon razrješenja Dražena Jelenića mogao biti novi glavni državni odvjetnik.

U Vladi za Jutarnji list kažu da ta tema za sada uopće nije na dnevnom redu, da ni jedno ime još nije u optjecaju, te da je premijeru Andreju Plenkoviću sada prioritet izboriti se za više novca u Europskom vijeću. Napominju i kako se promijenio Zakon o državnom odvjetništvu po kojemu je drugačija procedura imenovanja prvog tužitelja.

Po zakonu iz 2018. godine, postupak imenovanja glavnog državnog odvjetnika pokreće Državnoodvjetničko vijeće (DOV) objavljivanjem javnog poziva. Javni poziv mora se objaviti najkasnije 30 dana od Jelenićeva razrješenja. Kandidatima se daje rok od 15 do 30 dana u kojemu se moraju prijaviti, dostaviti podatke o radu i program rada. DOV utvrđuje tko su kandidati i to dostavlja Vladi, koja odabire kandidata i šalje Saboru.

U pravosudnim krugovima, doznaje Jutarnji, već se naveliko spekulira o tome tko bi mogao na čelo DORH-a.

Međutim, s obzirom na to da se promijenila procedura izbora glavnog državnog odvjetnika te da se na predstojeći javni poziv DOV-a mogu javiti svi pravosudni djelatnici koji ispunjavaju propisane uvjete, može se očekivati da će kandidata ovaj put biti više, i to ne samo iz redova tužitelja nego i odvjetnika i sudaca.

Tko bi se sve mogao kandidirati, za sada se može samo pretpostavljati.

U pravosudnim krugovima jučer se baratalo imenima mogućih kandidata, pri čemu se mahom radilo o trenutnim zamjenicima GDO-a. Spekulira se kako bi se mogla kandidirati dosadašnja prva Jelenićeva zamjenica, Zlata Hrvoj-Šipek, koja će po funkciji privremeno obnašati njegovu dužnost do izbora novog GDO-a. No, mnogi vide problem, ne u njezinoj stručnosti i kvaliteti dosadašnjeg rada, nego u činjenici da se radi o zamjenici iz Građansko-upravnog odjela DORH-a. Svi dosadašnji šefovi DORH-a bili su “kaznenjaci”, a smatra se da Glavni odvjetnik operativno mora puno više sudjelovati u radu kaznenog odjela, koji je ionako daleko više pod lupom javnosti.

Mnogi kao vrlo ozbiljnog potencijalnog kandidata odnosno kandidatkinju vide trenutnu zamjenicu GDO-a, dugogodišnju uspješnu ravnateljicu USKOK-a Tamaru Laptoš, pri čemu se ozbiljno spominje i njezina kolegica, aktualna ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić.

Pored njih, piše Jutarnji, moguće kandidatkinje su i trenutna šefica Kaznenog odjela DORH-a Andrea Šurina Marton te zamjenice GDO-a Željka Mostečak, Sani Ljubičić i Ksenija Pavić. Postoji mogućnost da će se kandidirati i Županijski državni odvjetnik u Osijeku Davor Petričević, koji je prije dvije godine bio glavni konkurent Draženu Jeleniću.

I dok bi se iz spomenutog kruga ljudi unutar Državnog odvjetništva uistinu mogao izabrati novi glavni državni odvjetnik, “bazen” potencijalnih kandidata izvana toliko je velik da bi spominjanje svakog imena, ako ta osoba sama ne potvrdi predstojeću kandidaturu, bilo puko nagađanje.

You may also like