Tko bi sve mogao iskazati interes za plinaru u Varaždinu?

Analiza
Već se nekoliko godina odvija vrlo zanimljivo razdoblje na tržištu plinskih distributera, odvija se okrupnjavanje i racionalizacija poslovanja malih, lokalnih plinskih tvrtki.

Mnogi analitičari procjenjuju kako će na hrvatskom tržištu ostati tek nekoliko opskrbljivača, dva do pet. A u Hrvatskoj djeluje tridesetak komunalnih poduzeća koji se bave tom djelatnošću.

Stoga ne čudi današnja vijest kako u Varaždinu razmišljaju prodati 51 posto udjela u lokalnom opskrbljivaču plina, koji opskrbljuje 24 jedinice lokalne samouprave – Varaždin i širu okolicu. Za sada se radi o Pozivu za iskazivanje interesa, koji bi mogao poslužiti i kao način kako utvrditi vrijednost kompanije.

Hvale je to vrijedna poslovna ideja koja bi mogla dovesti do daljnje debirokratizacije ovog lokalnog poduzeća, povećavanja efikasnosti te modernizacije infrastrukture, što je za privatnog vlasnika nužnost u optimizaciji poslovanja. Ostaje pitanje kako će nakon 10. Studenog, kada je rok za iskazivanje interesa, reagirati Gradska skupština Varaždina. Hoće li si doista samoukinuti bankomat za kupovinu glasova ili je proračunska rupa prevelika….

Bit će zanimljivo pratiti koje će sve kompanije zaigrati na tom tržištu i ući u bitku za ostanak u procijenjenih dvije do pet tvrtki za koje ima “mjesta” na hrvatskom tržištu distribucije plina. Prema procjenama analitičara, ali i praksi u drugim zemljama gdje se takvo okrupnjavanje događalo, logično bi bilo kada bi interes iskazali oni koji su već zauzeli pozicije u lokalnim sredinama u susjedstvu.

Tu su prije svega Gradska plinara Zagreb, koja je zbog opskrbe metropole jedan od najvećih opskrbljivača u Hrvatskoj, a koja je prije nekog vremena preuzela lokalnu komunalnu tvrtku u Bjelovaru. Međutim iz krugova bliskih decision makerima ove tvrtke autor ovih redaka saznaje kako je, u kontekstu pandemije i krize, teško očekivati kako će se iz GPZ-a zaletavati u tu akviziciju.

Logično bi bilo i to da interes ukaže E.On, bivši RWE, koji je i u prošlosti vrlo agresivno ulazio u bitku za lokalne opskrbljivače plinom. U prvom redu u Koprivnici, a nešto kasnije i u Svetoj Nedjelji. Posljednjih godina E.ON je akvizirao četiri plinske tvrtke u Hrvatskoj, najprije Koprivnicu plin, a godinu kasnije i Montcogim Plinaru iz Svete Nedelje. Sredinom ove godine je preuzeo Plin-Projekt iz Nove Gradiške i Moslavinu Plin iz Kutine. S time postaje treći distributer plina u zemlji, s 43 tisuće kupaca unutar 1650 kilometara mreže.

Većina tih transakcija praćene su kritikama analitičara i konkurencije o preplaćenoj vrijednosti. Hoće li se u kontekstu sadašnje ekonomske situacije ponovno to dogoditi, tj je li se dogodila promjena korporativnog odlučivanja, prženja novca radi izdržljivosti na ovom tržištu, promijenila, ostaje za vidjeti.

Zagorske distributere kupovala je slovenska tvrtka Geoplin, za koju bi, zbog blizine nekih ranijih akvizicija, također bilo logično ući u ovaj posao. Međutim, ta je tvrtka pod povećalom slovenskog regulatora i njihove državne revizije, zbog hrvatskih transakcija, prije godinu dana smijenjene, uprave njihovog vlasnika Petrola, što je aktualizirano nalazom državne revizije prije nekoliko dana. Hoće li u kontekstu tih izazova Geoplin sudjelovati u ovom poslu, također ostaje vidjeti.

Nakon što je HEP-u prodao plinskog distributera s najnovijom i najmodernijom mrežom u Hrvatskoj, u Vukovarsko srijemskoj županiji, malo je vjerojatno kako bi se Prvo plinarsko društvo ponovno upustilo u posao lokalne distribucije.

Međutim, logičan interes za takvu akviziciju mogao bi imati HEP Plin. Kao državna tvrtka s najvećim distribucijskim područjem i velikim brojem kupaca, u Varaždinu bi mogao ući u bitku s E.Onom oko cijene, želeći “zauzeti” i ovaj dio Hrvatske.

Umjesto zaključka, ne treba iz jednadžbe isključiti niti element političkog interesa, ako je uopće prilike koje smo spomenuli oko mogućih iskazivatelja interesa možemo drugačije okarakterizirati.

You may also like

0 comments