Tjedan na svjetskim burzama, oporavak uslijed Grčke, Ukrajine i oporavka cijene nafte

Zagreb – Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, zahvaljujući dogovoru o primirju u Ukrajini, nastavku rasta cijena nafte i nadi ulagača da će se pronaći kompromisno rješenje za grčke dužničke probleme.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,1 posto, na 18.019 bodova, dok je S&P 500 skočio 2 posto, na rekordnih 2.096 bodova, a Nasdaq indeks 3,2 posto, na 4.893 boda, najvišu razinu u 15 godina. Prošloga je tjedna najviše porastao Nasdaq indeks, što se u velikoj mjeri zahvaljuje rastu cijene dionice Applea za više od 4 posto, zbog čega je taj tehnološki div postao prva kompanija u svijetu s tržišnom vrijednošću većom od 700 milijardi dolara.

Cijena dionice Applea gotovo neprestano raste otkako je nedavno izvijestio da je u četvrtom lanjskom tromjesečju ostvario zaradu od 18 milijardi dolara, a prošloga je tjedna cijenu dionice potaknula vijest da je Apple s First Solarom, kalifornijskim opskrbljivačem sunčeve energije, potpisao sporazum vrijedan 850 milijuna dolara, koji će mu omogućiti znatne uštede na troškovima za električnu energiju. Snažno su porasle i cijene većine drugih dionica u tehnološkom sektoru, nakon znatno boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata Cisco Systemsa. “Rezultati Ciscoa naveli su ulagače na zaključak da jača potražnja za tehnološkom opremom. Moguće je da je došlo do preokreta u tom sektoru”, kaže Peter Jankovskis, direktor u tvrtki OakBrook Investments.

Snažno su prošloga tjedna skočile i cijene dionica u energetskom sektoru, jer su cijene nafte porasle treći tjedan zaredom. Na londonskom je tržištu cijena ′crnog zlata′ prošloga tjedna skočila 6 posto, pa se po prvi puta ove godine probila iznad razine od 60 dolara po barelu. Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se i splašnjavanju geopolitičkih napetosti nakon dogovora o prekidu vatre u Ukrajini, koji stupa na snagu 15. veljače. Pozitivno na tržište utječe i nada ulagača da bi Grčka i njezini partneri u eurozoni uskoro mogli pronaći kompromisno rješenje za grčke dužničke probleme. Pregovori između Atene i njezinih kreditora nastavit će se u ponedjeljak.

Isto tako, podršku tržištu pružaju kvartalna poslovna izvješća, jer većina kompanija objavljuje bolje financijske rezultate nego što se očekivalo. Dosad je poslovna izvješća za posljednji lanjski kvartal objavilo oko 390 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 71,1 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo, dok ih je 57,5 posto nadmašilo procjene o prihodima.

Dosad su u prosjeku zarade kompanije bile 6,6 posto veće nego u istom kvartalu prethodne godine, što je manje od očekivanja analitičara u listopadu od 11,2 posto, ali više od 4,2 posto, koliko su prognozirali u anketi u siječnju. Ulagače je oraspoložio i podatak da je njemački bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem tromjesečju prošle godine porastao za 0,7 posto, znatno više od 0,3 posto koliko se očekivalo i znatno brže nego u trećem kvartalu kada je rast iznosio skromnih 0,1 posto.

Gospodarstvo eurozone poraslo je, pak, u posljednja tri lanjska mjeseca 0,3 posto, više u odnosu na očekivanja od 0,2 posto. “Iznenađujuće snažni podaci iz Njemačke potaknuli su nadu da je u Europi konačno došlo do preokreta. Kako su poslovna izvješća kompanija bila dobra, trebali su nam još samo i dobri makroekonomski podaci za podršku cijenama dionica, a sada smo ih konačno dobili”, kaže Pierre Martin, trgovac u Saxo banci. Zahvaljujući tome, i na europskim burzama su cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,3 posto, na 6.873 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,1 posto, na 10.963 boda, a pariški CAC 1,4 posto, na 4.759 bodova.

Na Tokijskoj burzi je, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 1,5 posto, na 17.913 bodova.

You may also like