Tjedan na burzama započeo s optimizmom

Meko prizemljenje gospodarstva?

Na Wall Streetu su na početku tjedna cijene dionica nastavile rasti, pri čemu su u fokusu bile one koje ostvaruju najveću korist od gospodarskog rasta poput tehnoloških, nastavivši tako trend oporavka na krilima očekivanja da će Fed uspjeti ‘meko prizemljiiti’ gospodarstvo.

Najveći doprinos rastu indeksa dale su dionice Tesle, sa cjenovnim dobitkom od 3,1 posto, potom Applea, za 0,6 posto i Microsofta, za 0,5 posto. Znatno su poskupjele i dionice prizvođača potrošačke robe i pružatelja komunalnih usluga.

Te dionice porasle su zahvaljujući preusmjeravanju kapitala iz američkih državnih obveznica, čiji su prinosi pali budući da je kineska središnja banka povukla iznenađujući potez, snizivši kamatne stope kako bi ojačala domaću potražnju nakon neočekivanog gospodarskog usporavanja u srpnju.

S&P 500 indeks snažno se oporavio od sredine lipnja, potpomognut prošlotjednim podacima o inflaciji u SAD-u, koji ukazuju da je možda već dosegnula vrhunac. Od početka godine, međutim, taj indeks i dalje je nekih 10 posto u minusu.

Fed je od ožujka podignuo kamatne stope za 2,25 postotnih bodova u nastojanju da suzbije rekordnu inflaciju. Dio investitora, međutim, brine se da će tako agresivno podizanje kamatnih stopa gurnuti najveće svjetsko gospodarstvo u recesiju. Više kamatne stope negativno utječu na izvedbu dionica, posebice tehnoloških i one koje ovise o gospodarskom ciklusu.

Na europskim burzama najvažniji indeksi u ponedjeljak su blago ojačali, nastavivši prošlotjedni uzlet, no investitori su na oprezu jer novi makroekonomski pokazatelji iz Japana i Kine upućuju na usporavanje njihovih gospodarstava.

Na Zagrebačkoj burzi u utorak se očekuje oprezno trgovanje, jer zasad nema važnijih poslovnih vijesti koje bi investitorima dale smjernice, dok i na svjetskim burzama prevladava oprez jer sve je više znakova usporavanja globalnog gospodarstva.

Na azijskim burzama u utorak indeksi su imali različite predznake, dok je tečaj dolara, sigurne valute u neizvjesnim vremenima, bio na najvišoj razini u tjedan dana, nakon što su investitore zabrinuli kineski podaci, ukazavši na slabljenje aktivnosti i u tom, drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

Na naftnim tržištima cijene barela nafte nastavile su kliziti jer potencijalno izbijanje recesije u globalnom gospodarstvu smanjuje izglede za potražnju.

Tako se jutros barelom nafte Brent na londonskoj burzi trguje po 1 posto nižoj cijeni od 94 dolara, nakon što su se u ponedjeljak cijene već spustile na najnižu razinu od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Istodobno, barel WTI-ja na američkom tržištu pojeftinio je 0,7 posto, na 88,8 dolara za barel.

You may also like