Tisuće Poljaka marširalo za demokraciju

Zabrinuti za stanje demokracije pod nedavno ustoličenom vladom potakla je tisuće Poljaka da izađu u subotu na ulice Varšave i zatraže zaštitu svojih prava, javlja dpa.

“Nećemo dozvoliti da nam oduzmu slobodu”, poručio je na prosvjednom okupljanju član Odbora za obranu demokracije. Poljska konzervativna vlada koja je vlast preuzela u studenome u stalnom je sukobu s liberalnom strujom u zemlji, ali i s Europskom unijom koja je u siječnju pokrenula istragu o tome jesu li najnovije izmjene zakona u Poljskoj u opreci s europskim vrijednostima.

Bruxelles posebno brine reforma Ustavnog suda koja bi mogla ići u smjeru slabljenja njegove neovisnosti, jačanje nadzora te promjena zakona o državnim medijima čime bi vlada imala veće ovlasti kod imenovanja čelnika medijskih kuća.

Subotnji prosvjed, koji se odvija pod sloganom “Mi, narod”, dobio je potporu vodećih liberalnih novina Gazeta Wyborza. “‘Mi, narod’ – to su oni među nama koji se ne žele pomiriti s uništavanjem poljske demokracije. Prolazimo kroz najgore razdoblje od 1989. U 100 dana, Stranka Prava i pravde malo je toga napravila, a puno je uništila”, napisao je urednik Gazete Jaroslav Kurski.

You may also like