Home Ekonomija Tiskovna konferencija mandatara nakon sastanka s kreditorima

Tiskovna konferencija mandatara nakon sastanka s kreditorima

by Energypress.net

Mandatar Tihomir Orešković vratio se u petak iz austrijskog Kitzbühela, gdje je u četvrtak na zatvorenom sastanku predstavnika investitora i banaka predstavio svoj plan za smanjenje javnog duga Hrvatske.

“Prvo bih volio ukratko reći, ovaj sastanak je bio vrlo uspješan, ja sam presretan. Prije kretanja imao sam samo tri cilja, prvo da iskoristim priliku gdje se imam šansu upoznati s 80 najmoćnijih investitora u svijeut, koji nam drže 80 posto duga. I da zatim pokrenemo optimizam i pozitivnu klimu za investitore, i drugi da Hrvatsku stavimo u jednu pozitivnu sliku. Drugi cilj mi je bio da predstavim i prezentiram program reformi, i da vidim reakcije investitora, i na kraju, oni i drže najveći dio duga, pa ako su ove reforme pozitivne, dolazi do trećeg cilja, podrške ovih investitora.

Pozitivan cilj naprijed nam je glavni cilj, i iskoristio sam da sa svima o tome komuniciram. Imao sam i priliku reći to svima, malo da i mene upoznaju, moju pozadinu, rekli su već da je to vrlo pozitivan korak za Hrvatsku, da je došao netko iz financija, privrednog sektora. Ukratko, vrlo uspješan sastanak”, rekao je Orešković. Kao najveći problem vidi javni dug, za koji je rekao da brine i investitore. Ako ne smanjimo dug – imat ćemo problem Na pitanje o konkretnim reformama o kojima se razgovaralo, rekao je da je prezentirao okvir, odnosno pet glavnih “transformatora”. “Prvi je efikasnost u javnom sektoru, drugi da se pojača konkurentnost, gdje se fokusirao na doing business, da se dakle fokusira na efikasnost kroz tehnologiju i smanje rokovi čekanja za dozvole”, rekao je.

“Dva glavna transformatora su investicije i europski fondovi, jer sada imao 10,7 milijardi eura koje možemo iskoristiti. To nisu nikakvi rezovi, nego imamo dovoljno snage da povučemo novac za Hrvatsku. Drugo su investicije u infrastrukturu i energetiku. Četvrti stup je dug i smanjenje deficita. Glavna poruka je bila “kad ćete riješiti dug”, što je investitore zanimalo. “Ako nećemo smanjiti dug, imat ćemo problem.” Imamo priliku iskorsititi mrtvi kapital koji nema nikakav utjecaj na građane, ali možemo kupiti vrijeme da povučemo investicije, i da dug počne padati. Zadnji transformator je u zdravstvenom sektoru, u nabavi, koje ja poznajem. Možemo povećati efikansoti. Zadnje je bilo više za budućnost, vezano uz znanost”, rekao je Orešković o glavnim ciljevima reformi. “Kad sam prezentirao plan, glavno pitanje investirora je bilo: Vidimo da imate plan, ali imate li podršku političke stranke? Kada sam krenuo, čuo sam se s Karamarkom i Petrovom, i sve je jasno, ali trebamo ih implementirati.” O drugom mirovinskom stupu kaže da su građani u njega ulagali i da bi novac trebalo investirati u rast BDP-a.

Kaže da su diksusije o ministrima pokrenute, ali da ima ključne partnere koje želi uz sebe u implementaciji programa. “Imat ću svoje kandidate”, potvrdio je. Na pitanje o proračunu, kaže da nema radikalnih rezova, nego će biti kombinacija imovine koju imamo, i aktivirati ih. “Možemo pojačati prihode i optimizirati resore, i u kompletu ćemo doći do definiranih ciljeva.” Kaže da se investitori vraćaju svojim zemljama, ali je dobio pozitivan odgovor, i spremni su investirati. “Uvjeren sam da ćemo vidjeti još pozitivnih rezultata.” “Ja non stop radim, i idući tjedan ćemo čuti neka imena”, rekao je. “Što je strateško, to ćemo jasno definirati, a to je energetski sektor. Trebamo i vidjeti kako pojačati neke firme u regiji i proširiti ih. S druge strane, imamo priliku stvaranja sinergija, i jasno je da ćemo ono što nije strateško privatizirati, da se kapital može investirati i smanjiti dug, te imati bolju i uspješniju Hrvatsku”, rekao je, a prenosi N1.

 

Related Posts