Tireli: Je li se Most već dogovorio s HDZ-om?

Predsjednica Laburista Nansi Tireli rekla je u gostovanju kod Tihomira Ladišića za Temu dana da bi bilo u redu da Most nezavisnih lista, nakon dva tjedna pregovora, donese odluku o tome kojoj će se koaliciji prikloniti, kako bi se sastavila Vlada.

“Trebali bi sagledati odgovore koje su dobili od naše koalicije (op.a. koalicija Hrvatska raste), ali i one koje će danas dobiti od HDZ-a, i da u tim odgovorima nađu partnera kojem vjeruju i za kojeg misle da će ovo što traže nastaviti raditi, rekla bih i dalje, jer mislim da su građani vidjeli da se veliki broj pitanja i traženja Mosta već u ovih četiri godine počeo provoditi, i upravo je u našim odgovorima navedeno sve što je već u postupku, a što Most traži da se realizira”, rekla je Tireli u ponedjeljak za N1.

Je li činjenica da su odgovori SDP-ove koalicije objavljeni prije prostor da HDZ bude u prednosti, i eventualno se usuglasi oko određenih pitanja gdje uoče da se SDP protivi? “Uvijek je otvorena mogućnost poentiranja. Ja sam bila zagovornica toga da ovi pregovori budu javni, jer je i postojala mogućnost da se medijskim istupima vidi s čime se mi slažemo i čime ne, jer smo uvijek bili prvi u pregovorima, i to je dalo prostor HDZ-u da se i prilagodi. Tražili smo da pregovori budu javni i da građani budu u svakom trenutku informirani o tome što traži Most, i što smo mi i druga strana nudili. Mislim da je to transparentnije, međutim nažalost Most na to nije pristao. Odigrali smo ovo najiskrenije što smo mogli.”

Plaše li vas najave da je odluka već donijeta, da su Most odnosno Božo Petrov odlučili da žele koalicijsku vladu s HDZ-om? “Sigurno da me plaši, jer sam članica lijeve koalicije u koju vjerujem, nije da sam tu zbog ičeg drugog nego vjere da ova koalicija može nastaviti ovaj niz. Imalo se viziju, ispravljalo se ono što godinama nije trajalo, i plaši me da je dogovor Mosta moguć s HDZ-om, ali to je odgovornost Mosta, imaju pravo na to, i osvojili su povjerenje birača za 19 mandata. Birači koji su se opredijelili za ove dvije koalicjje gotovo da su nevažni u cijeloj ovoj priči, jer ovih 19 mandata odlučuje sada o svemu. Odgovornost je na Mostu, mi smo odradili pošteno, sa znanjem i strukom sve što je Most od nas tražio. Svoju smo zadaću izvršili, a na Mostu je da odluči što je po njemu bolje i da preuzme odgovornost za svoju odluku. Ako dođemo do toga da ćemo glasati kao zastupnici koga želimo za predsjednika Sabora, već će biti jasno tko se od zastupnika opredijelio za koju stranu. Ako unutar Mosta nema dogovora oko toga koga žele podržati, situacija neće biti dobra. Moraju pokazati jedinstvo, i bio bi nam cilj da ostanu, jer jedino tako drže kontinuitet predizborne kampanje i obećanja. Onda možemo govoriti o jednom čvrstom Mostu. Ako se raspadne, osobno mislim da možemo vrlo brzo očekivati nove izbore, jer nitko nije toliko naivan da misli da će sa 77 glasova moći dugoročno kvalitetno djelovati.”

Traje li svojevrsni rat za svaki zastupnički glas, jedan od članova manjina otkazao je suradnju s koalicijom Hrvatska raste, i što je s drugim glasovima je isto pitanje. Je li moguć rasplet kao rezultat političke trgovine? “Svi su saborski zastupnici ljudi, svatko sam odlučuje. Veseli me primjerice što je Most tražio veću demokraciju unutar stranaka, dakle svi mi koji smo došli u Sabor došli smo od neke opcije, i zastupnik mora poštivati odluku većine. Nažalost, s otvorernim sumnjama što će tko napraviti i pričama o mogućem trgovanju mandatima, dovodimo u pitanje demokraciju unutar stranke i to ne može osigurati kvalitetu donošenja odluka.”

Otvara li poziv predsjednice na posebni sastanak s Božom Petrovom sumnju o tome što se događalo? “Njezin je glasnogovornik rekao da su to njezine ovlasti. Izabran je 151 zastupnik, svoje pravo je iskoristila samo s Petrovom, i zato sumnje uvijek postoje. Takva sumnja se uvijek veže uz jednu grupaciju. Mislim da je pogriješila, da se prostor otvorio, i sada se postavlja pitanje – ako može jedan čelnik Mosta razgovarati s dužnosnikom, zašto ne bi i drugi članovi to mogli?”

Očekujete li ljutnje u javnosti što se pregovori vode ovako dugo? “Sigurno da da, mislim da svaki građanin razmišlja isto kao ja – želimo državu koja je sigurna i koja ima kontinuitet s ljudima koji pokazuju kamo i kako žele voditi Hrvatrsku. Ovo odugovlačenje izaziva određene nervoze, sada smo se podijelili na stranke i grupaciju Mosta, koji odlučuje sa svojih 19 mandata. Bit će zanimljivo vidjeti prvu veliku političku odluku Mosta, rekla sam to još u izbornoj noći, i sada se pokazalo da sam u pravu. Odgovornost znači fotelju i poziciju, za što oni govore da ih ne žele.”

Zoran Milanović je ponudio Petrovu da bude predsjednik Sabora, a ovaj je to odbio. No nije li to mjesto koje upravo odlučuje o reformama i kako će se one provoditi? “Da, dakle sve ove reforme koje Most traži donose se u Saboru. Biti drugi čovjek države znači odgovornost i mogućnost diktiranja tempa i da se reforme provode po nekom rasporedu kakav je Most i tražio. Žalosti me činjenica da je na poziv Petrov odgovorio da je ponuda promašena. Vjerojatno je o tome odlučio sam, a ne Most. To je ono što me žalosti. Mislim da Petrov nije prepoznao ozbiljnost funkcije predsjednika Sabora i mogućnosti te funkcije. Nadam se da ima do četvrtka vremena još razmisliti o tome i pokazati da ozbiljno stoji iza zahtjeva o kojima razgovaramo ova dva tjedna.”

Ako se ostvare najave da je dio Mosta u dogovoru s HDZ-om, što će postati politika koalicije Hrvatska raste? “Biti u oporbi je isto tako velika odgovornost. Bila bih razočarana kada bi se pokazalo da je sve što smo čuli od Mosta bilo zavaravanje svih onih koji su vjerovali da im je stalo do reformi. Mi imamo javno objavljene vizije i ciljeve, rezultati su pokazali da je koalicija u pravu, i ne zaboravimo da nam raste sve ono što smo godinama očekivali da počinje rasti. I kao oporba bi nastavili s istim stvarima.”

You may also like

0 comments