Tirana: Kriza u Makedoniji nije etnička

Albanija je u četvrtak upozorila na to da se politička kriza u susjednoj Republici Makedoniji ne bi smjela pokušati pretvoriti u političku.

Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov odbio je dati mandat za sastavljanje vlade čelniku Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu koji ima parlamentarnu većinu dobivanjem potpore stranaka Albanaca. Objasnio je da ne može dati mandat nekome tko prijeti suverenitetu Makedonije.

Stranke Albanaca uvjetovale su potporu Zaevu zahtjevom da se omogući šira upotreba albanskog jezika. Zaev se nadao da će njegova stranka uspjeti formirati novu makedonsku vladu nakon što je propao pokušaj konkurentske VMRO-DPMNE da to ranije učini.

Tisuće prosvjednika, većinom bliskih Nikoli Gruevskom, predsjedniku VMRO-DPMNE, svake večeri izlaze na ulice makedonskih gradova, osobito Skoplja, izražavajući nezadovoljstvo i protiveći se uspostavljanju vlade koja bi imala koristi od parlamentarne većine.

Prosvjednici osuđuju mogućnost šire upotrebe albanskog jezika, odnosno mogućnosti da taj jezik postane službeni u cijeloj zemlji od 2,1 milijuna stanovnika, od kojih četvrtinu čine Albanci. Oporba kritizira odbacivanje takvog zahtjeva, ali i Europa i Sjedinjene Države.

Albanski predsjednik Bujar Nishani u četvrtak je na rubu međunarodnog foruma u Bakuu razgovarao sa svojim makedonskim kolegom. U zajedničkom su priopćenju istaknuli da bi “pokušaj pretvaranja političke krize u etničku mogao imati iznimno teške posljedice za sve”. Oporba tvrdi da šef desnice, Nikola Gruevski, koji je svjestan toga da gubi vlasti, želi namjerno situaciju prikazati kao etničku krizu kako bi se održao na vlasti.

You may also like

0 comments