Time je često birao kontroverzne ljude za osobu godine, je li to slučaj i sa Angelom Merkel?

Angela Merkel je “Osoba godine 2015” po izboru magazine Time. Redakcija u New Yorku na sva usta hvali politiku savezne kancelarke. Komentator DW-a Felix Steiner stvari vidi malo drugačije.

Znate li koga je magazin Time proglasio za “Osobu godine” u 1938., 1942., i 1979.? Znate li tko je 2015. završio iza Angele Merkel na drugom mjestu? S odgovorima na ta pitanja mogla bi se napraviti zgodna galerija gnusnih osoba iz prošlosti i sadašnjosti: Adolf Hitler, Josif Visarionovič Staljin, Ajatolah Homeini i Abu Bakr al-Bagdadi, vođa terorističke organizacije „Islamske države“.
Time postaje jasno da magazin Time ne želi samo odlikovati one dobre, plemenite i lijepe. Bira se jednostavne one osobe koje po percepciji redakcije Timea u New Yorku imaju najveći utjecaj na svjetska zbivanja – kako pozitivan tako i negativan.

Naravno da redakcija Timea smatra da je Angela Merkel napravila samo dobre stvari. Što se odražava i u lijepoj počasnoj tituli: „kancelarka slobodnog svijeta“ na aktualnom izdanju. Ta titula ipak na drugoj strani ne predstavlja nešto izvanredno. Broj država u kojima šefica vlade nosi titulu „kancelarka“ je relativno mali. Dobrim redakcija Timea naziva puno toga u svom bombastičnom objašnjenju odlikovanja: spominje se „nepokolebljivo moralno vodstvo jednog cijelog kontinenta“ – u krizi u Ukrajini, krizi eura, prihvata nebrojenih izbjeglica i u borbi protiv terora nakon napada u Parizu. Može se čitati i o specifičnom, drugačijem kanonu vrijednosti, zato što je Merkel kćerka jednog pastora: „Humanost, dobrota i tolerancija“. Bi li to tako potpisali i grčki umirovljenici i nezaposleni?

Najljepši je sljedeći odlomak: „Rijetko kad se može promatrati proces u kojem se neki lider ‘odriče’ starog identiteta koji ga muči“. Tko tu koga muči, ostaje nažalost otvorenim. Možda više neka politički lijeva skupina intelektualaca koji bolje zarađuju u zemlji (SAD-u, nap. ur.) koja jedva da prima izbjeglice? U Njemačkoj u svakom slučaju brzo opada povjerenje birača u Angelu Merkel. A na mukama su prije svih njemački gradovi i općine koje moraju i dalje primati izbjeglice i ne znaju kamo da ih smjeste. Ali mi ćemo u tome uspjeti, kaže kancelarka.

I mnogim je europskim susjedima itekako puno simpatičnija bila „stara“, predvidljiva Njemačka, nego velika sila s pečatom Angele Merkel. Postizanje kompromisa nije bila jača strana njemačke EU-diplomacije u ovoj godini, ni po pitanju Grčke, a pogotovo ne kad se radi o izbjeglicama. Mađarski premijer Orban saveznoj kancelarki predbacuje „moralni imperijalizam“ i on ima sve više saveznika. Angelu Merkel očigledno ne impresionira oštra kritika njezinog kursa. Rezultat toga je da je EU u prosincu 2015. Politička cjelina koja je sposobna djelovati – ali samo na papiru. Je li to dobro liderstvo? Redakciju magazina Time sve to ne mora brinuti. Oni su tamo (vidi na vrhu ovog teksta) za „Person of the year“ (Osobu godine) proglašavali i osobe sasvim drugog kalibra. Oni u New Yorku jednostavno na koncu godine imaju cilj producirati izdanje koje će se dobro prodavati. Ipak, ne može se poreći određena fascinacija velikim društvenim eksperimentom Angele Merkel. Pogotovo kad ga se s druge strane Atlantika može promatrati puno opuštenije nego iz srca Europe.

You may also like