Tim s južnoafričkog sveučilišta Stellenbosch vjeruje da je riješio problem koji je mučio i Googleove inženjere – kako proizvoditi jeftinu solarnu energiju koristeći mali broj ogledala koja koncentriraju sunčevu energiju. Prototip bi trebao biti gotov u listopadu, nakon čega će tehnologija biti predstavljena javnosti.

Dizajn po imenu “koncentrirana solarna energija” (Concentrated Solar Power ili CSP) zapravo je jednostavan. Polje ogledala na tlu prati Sunce i usmjerava njegove zrake na središnji dio koji se zagrijava. Toplina se konvertira u električnu energiju. U svijetu postoje primjeri ovakvih velikih elektrana i vjeruje se da bi se tom tehnologijom do 2050. moglo proizvoditi četvrtinu potrebne električne energije u svijetu.

Ali, te su elektrane skupe, a pokazalo se, kada su manjih dimenzija, da ih je teško “natjerati” da rade. Njihova ogledala, koja se nazivaju heliostati, su obično vrlo velika, a središnja ploča je ogromna i učvršćena u betonu. Trenutačnom tehnologijom dijelovi za ovakva postrojenja skupi su za proizvoditi, moraju biti povezana s vrlo skupim kablovima i na kraju sve to mora instalirati visoko kvalificirana i brojna radna snaga. To su glavni razlozi zbog kojeg je CSP sustav skuplji od tradicionalnih fotonaponskih panela, koji su, usput budi rečeno, od 2009. pojeftinili 75 posto, donosi Zelena zona.

Paul Gauché je osnivač i direktor južnoafričke Solarno termalne istraživačke grupe na Sveučilištu Stellenbosch koja testira novi pristup. Njegov tim želi proizvesti CSP tehnologiju koja će biti jeftina i jednostavna za instaliranje. “Mi razvijamo lako postavljive heliostate. To znači da kada ih uzmete iz tvornice trebate ih jednostavno postaviti na zemlju i oni će raditi.”, kaže Gauché. Dakle nema skupog cementa, nema visokokvalificiranih radnika, nema žica… Samo dva radnika da polože čelične okvire i središnji toranj koji izgleda poput ulične rasvjete.

Takav je pristup izazvao zanimanje brojnih kompanija, među kojima su jedan poznati njemački konzorcij i solarna kompanija Massachusetts Institute of Technology-ja. Helio100 je pilot projekt s više od 100 heliostata, svaki veličine 2,2 četvorna metra, koji proizvode 150 kilovata snage – dovoljno energije za oko 10 domaćinstava. Gauché tvrdi da je njegova solarna mreža već sada jeftinija nego upotreba dizela.

Googlova RE<C inicijativa, koja razvija inovativne nove tehnologije za korištenje obnovljivih izvora energije, pokušala je izgraditi sustav poput ovoga, ali su prekinuli svoja istraživanja nakon što su shvatili da ne mogu biti dovoljno jeftini. Međutim čini se da je Gauchéov tim uspio tamo gdje Google nije – smanjiti cijenu proizvodnje heliostata.

Korištenje CSP-a je diljem svijeta u opadanju jer trenutačno košta tri puta više od hibridnog sustava fotonaponskih panela i vjetroturbina koji proizvode električnu energiju. No ovo bi moglo preokrenuti trendove. Stručnjaci drže da budućnost CSP-a leži u proizvodnji promjenjive količine energije, čineći mrežu fleksibilnijom, a ne poput osnovnih sustava koji čitavo vrijeme rade punom snagom.

Novi sustav koristi manja ogledala koja fokusiraju sunčeve zrake na malu površinu na vrhu tornja. Ogledala prate sunce čitav dan, poput ljudi koji gledaju tenis-meč, resetirajući se na kraju dana za jutro. Uspijevaju fokusirati sunčeve zrake tako snažno da bi ove rastopile kolektor za manje od pet sekundi kada bi voda za hlađenje prestala teći. Grijući element je poput obrnutog hladnjaka u automobilu – toplina se prenosi na tekuću vodu koja je onda može pretvarati ili u električnu energiju ili u neki drugi rad.
Da li će se ovo pokazati kao najefikasniji solarni sustav za proizvodnju električne energije – vidjet će se uskoro.

Related Posts