Tillerson zatražio od senata ratifikaciju pristupa Crne Gore NATO-u

Američki državni tajnik Rex Tillerson zatražio je od čelnika Sanata da ubrzaju postupak ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO savezu jer je to, ustvrdio je, snažni interes Sjedinjenih Država.

Tillerson u pismu, koje je uputio Senatu 7. ožujka, navodi da će članstvo Crne Gore u NATO-u pridonijeti boljoj integraciji, demokratskim reformama, trgovini, sigurnosti i stabilnosti među susjedima. “Sudjelovanje Crne Gore u svibnju na summitu NATO-a kao punopravne članica, a ne kao promatrača, poslat će snažan signal transatlantskog jedinstva”, dodao je Tillerson.

Širenju NATO-a protivi se Moskva, pa je odgađanje SAD-a da odobri pristupanje Crne Gore potaknulo pitanja o tome da li će se Trumpova administracija i njegova Republikanska stranka usprotiviti Rusiji, unatoč Trumpovoj želji za boljim odnosima, piše Reuters.

Crna Gora se nada se da će dobiti potrebnu suglasnost svih 28 članica i postati punopravni član NATO saveza na summitu u svibnju. Do početka ožujka, članstvo su odobrile 24 članice koje pristupanje Crne Gore vide kao način da se ograniči ruski utjecaj na Balkanu.

U svom pismu vođi republikanske većine u Senatu, Tillerson je naveo kako bi bilo “neizmjerno korisno” da se postupak ratifikacije dovrši do summita u svibnja NATO-a na kojemu će sudjelovati i predsjednik Trump. Članstvo Crne Gore u NATO već je odobrio senatski Odbor za vanjsku politiku, no brzo izglasavanje u Senatu zaustavilo je nekoliko senatora.

You may also like

0 comments