Tillerson smiruje tenzije između Libanona i Izraela

Američki državni tajnik Rex Tillerson stigao je u Bejrut u četvrtak na razgovore s libanonskim čelnicima u jeku tenzija između Libanona i Izraela zbog morskih i kopnenih granica.
Vladin izvor rekao je za dpa da će libanonski dužnosnici razgovarati s Tillersonom o izraelskoj izgradnji spornog zida pored libanonske južne granice.

Libanonski predsjednik Michel Aoun sastao se s Tillersonom nakon njegova dolaska a vodeći američki diplomat održat će razgovore i s parlamentarnim čelnikom Nabihom Berrijem i premijerom Saadom al-Haririjem kasnije tijekom dana.

 Mali diplomatski incident nastao je kad se Tillerson trebao sastati s ministrom vanjskih poslova kojega je navodno morao čekati nekoliko minuta dok se pojavio.

Televizijske snimke prikazale su Tillersona kako sjedi u prostoriji pored praznog stolca te tek potom ulazak Gebrana Bassila i njihovo rukovanje.

Libanonski protokol zanijekao je potom bilo kakvo iskakanje iz diplomatskog protokola. Tillerson je, kažu, došao nekoliko minuta ranije nego je bilo predviđeno a sastanak je počeo na vrijeme.

Proteklih tjedana porasle su napetosti između Libanona i Izraela u vezi s plinom bogatim podmorjem u graničnom području.

Prije puta u Libanon Tillerson je kritizirao libanonski pokret Hezbolah povezan s Iranom, koji je partner libanonske koalicijske vlade.

“Znamo da je libanonski Hezbolah pod utjecajem Irana. Smatramo da taj utjecaj neće pomoći Libanonu, u dugoročnom smislu”, rekao je Tillerson u Jordanu u srijedu.

Washington Hezbolah smatra terorističkom organizacijom. Hezbolah je bliski saveznik Aounova Slobodnog patriotskog pokreta.

Tillersonov posjet Libanonu u sklopu je njegova putovanja u kojem je obišao Egipat, Kuvajt i Jordan.

Turska je posljednja postaja njegova puta, a ondje bi trebao stići kasnije u četvrtak. (Agencije)

You may also like

0 comments