Tijekom rujna dogovorit će se koalicija, ali bez IDS-a

Koalicijski sporazum između SDP-a, HNS-a, HSU-a, Laburista, ali i A-HSS-a bit će potpisan idućih dana. Potvrdio je to jučer, uoči trke na Prstenac u istarskom Barbanu, čelnik SDP-a Zoran Milanović.

“Što se tiče IDS-a, vrata su im širom otvorena, tj. već su unutra, oni su dio Vlade, a ovaj će se tjedan sporazum potpisivati i mogu nam se pridružiti”, kazao je Milanović za Novi list. Iz svega proizlazi da će do novog koalicijskog sporazuma ipak doći bez IDS-a, iz kojeg su više puta naglašavali kako će konačnu odluku donijeti tijekom rujna. Međutim, nije isključena mogućnost da će IDS u koaliciju ući naknadno, no predsjednik te stranke Boris Miletić kao uvjet traži da im SDP prezentira svoj prijedlog rada. IDS je još početkom kolovoza imenovao pregovarački tim s ciljem da pokuša dogovoriti novu koaliciju, a tada su neslužbeno poručili i kako će razgovarati ne samo sa SDP-om, nego i s drugim potencijalnim partnerima. SDP-ova ponuda “na stolu” im je već mjesecima. Nude im se tri sigurna mandata u osmoj jedinici te jedan granični u sedmoj. I dok se IDS još uvijek nećka, ostali partneri “sigurne mandate” već su podijelili. HNS-u ide sedam mandata, a HSU i Laburisti dobit će po tri. Nova stanka u koaliciji A-HSS je, kako neslužbeno doznajemo, ispregovarala jedno granično mjesto za Sabor, najvjerojatnije u II. izbornoj jedinici, prenosi Večernji list.

Detalji sporazuma, međutim, još će se brusiti. Kako doznajemo u HNS-u, već danas bi se trebali sastati Milanović i šefica HNS-a Vesna Pusić kako bi dogovorili podjelu preostalih mjesta na listama. Inače, u Barbanu je jučer bio i predsjednik stranke Naprijed Hrvatska Ivo Josipović, koji je također pokušavao u svoj savez s Radimirom Čačićem i njegovim Reformistima pridobiti IDS. A malo istarsko mjesto posjetila je jučer i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

You may also like