Tihomir Jakovina: “U Hrvatskoj jedemo kvalitetnu hranu”

Zagreb – Što se tiče kvalitete i kakvoće hrane, hrvatski građani mogu biti sigurni, poručio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na obilježavanju Svjetskog dana zdravlja koji je ove godine posvećen sigurnosti hrane.

Jedemo kvalitetnu i zdravu hranu, sve nadležne službe i sanitarna inspekcija rade na zavidnoj razini, a pri najmanjoj sumnji u nepravilnosti, proizvod se povlači iz prodaje i prema dostavljačima se pokreće procedura, istaknuo je Jakovina koji je, zajedno s ministrom zdravlja Sinišom Vargom, sudjelovao na obilježavanju Svjetskog dana zdravlja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Svjetski dan zdravlja, posvećen sigurnosti hrane, HZJZ je obilježio promocijom zdravog doručkovanja, a po prvi je put predstavio i jamstveni žig “Živjeti zdravo”, koji se dodjeljuje zdravstveno sigurnim proizvodima povoljnog nutritivnog sastava. Voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u RH Antoaneta Kaić Rak sigurnost hrane ocijenila je globalnim javnozdravstvenim izazovom, istaknuvši kako je ispravna i biološki vrijedna hrana pravo svakoga čovjeka.

Sudionici obilježavanja Svjetskog dana zdravlja degustirali su zdrave doručke – zobenu kažu koju je SZO proglasio najzdravijim doručkom zbog bogatstva vitamina i vlakana, pomiješanu s medom, jabukom i cimetom koji regulira šećer u krvi. Drugi doručak je bio svježi posni sir s crvenom paprikom i sirutkom, a umjesto kave posluživan je napitak mješavine ječma, raži i cikorije koji daje energiju, bez stimulativnog učinka kofeina.

You may also like