Theresa May: Brexit ulazi u drugu fazu

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u srijedu da su London i Bruxelles “nadomak” prelasku u drugu fazu pregovora o Brexitu u kojoj će se pregovarati o budućim trgovinskim odnosima.
Pregovori o sporazumu o razdruživanju, koji prethode pregovorima o trgovini, “napreduju, ostvaren je jako dobar napredak”, kazala je May pred britanskim zastupnicima.

“Nadomak smo prelasku u iduću fazu”, dodala je, dva dana nakon što nije uspjela uvjeriti svojeg mlađeg koalicijskog partnera, sjevernoirske unioniste (DUP), da pristanu na prijedlog dogovora o irskoj granici.

Prijedlog je predviđao “regulatornu usklađenost” Sjeverne Irske i Republike Irske nakon Brexita kako bi se izbjegla ponovna uspostava fizičke granice, ukinuta Sporazumom postignutim na Veliki petak 1998.

Vođa DUP-a Arlene Foster naglasila je da njezina stranka neće nikada pristati da Sjeverna Irska ima drugačiji status od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

May je u srijedu kazala da njezina vlada radi na rješenju koje bi izbjeglo ponovno uvođenje fizičke granice između Sjeverne Irske i Republike Irske “poštujući istodobno cjelovitost Ujedinjenog Kraljevstva i štiteći britansko tržište.” “Namjeravamo to postići u sklopu općeg trgovinskog sporazuma između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije, a to ćemo moći postići samo tijekom druge faze pregovora”, kazala je.

May je također ponovila da će Britanija istupiti iz carinske unije i zajedničkog europskog tržišta. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da će se ovaj tjedan ponovno sastati s britanskom premijerkom.

You may also like