The Washington Times: sankcije će ojačati rusko gospodarstvo

Savjet za vanjske poslove Europskog parlamenta odobrio je rezoluciju o pooštravanju sankcija EU protiv Rusije, u slučaju da Moskva ne ispunjava uvjete Minskog sporazuma. Planirano je da projekt rezolucije u lipnju uđe u skupštinsku proceduru na glasanje, prenosi RIA Novosti.

„Ukoliko Rusija nastavi destabilizirati situaciju na istoku Ukrajine i ne odustane od nezakonite aneksije Krima, Europska unija će biti prisiljena pooštriti sankcije i isporučiti Ukrajini obrambeno oružje i drugu vojnu tehnikuˮ, piše u ovom dokumentu. U rezoluciji se isto navodi da je potrebno da EU surađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om kako bi bila osigurana sigurnost u crnomorskoj regiji. Stalni predstavnik Rusije pri Europskoj uniji Vladimir Čižov izjavio je na press-konferenciji u Bruxellesu da Rusija i EU ne pregovaraju u vezi s ukidanjem sankcija, prenosi TASS. „Rusija ne pregovara s Europskom unijom o ukidanju sankcija. To je pitanje koje moraju riješiti zemlje-članice između sebe. Mogu samo nagađati kada će donijeti odluku o obustavi sankcijaˮ, rekao je Čižov. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prokomentirao je da EU očekuje samo od Rusije realizaciju Minskog sporazuma „ignorirajući njihovo sabotiranje od strane Kijevaˮ. Rekao je da će Rusija surađivati s EU, ukoliko sankcije protiv Rusije ne budu produljene. „Ukoliko jednostrane sankcije, koje nikada nisu ni bile legitimne, ne budu produljene, naravno da ćemo nastaviti suradnju s EU, ali ćemo u tom slučaju morati ocijeniti pouzdanost naših partneraˮ, naglasio je Lavrov. Šef delegacije EU u Sjedinjenim Američkim Državama David O’ Sullivan 29. travnja je izjavio da će sankcije usmjerene protiv Rusije biti na snazi najmanje do kraja godine, kad Europska unija planira ocijeniti razinu realizacije Minskog sporazuma.

Zapadni mediji proriču procvat ruske ekonomije: dok je Rusija pod sankcijama uvedenim od strane SAD-a i EU, ona aktivno potiče domaću proizvodnju i uvoznu robu zamjenjuje ruskom, čime postaje privlačna za investicije za sljedećih nekoliko desetljeća, piše Rossijska gazeta. „Tako je CNN priopćio proteklog vikenda da investitori, koji su se ohrabrili da se vrate ove godine u Rusiju, sad zadovoljno trljaju ruke, jer je ruska valuta za tri mjeseca u odnosu na dolar porasla za 25 postotakaˮ, navode autori ovog članka. „Rubalj je osiguran zlatom i preživjet će sve ekonomske potrese lakše nego dolarˮ, piše ovo rusko izdanje. Autori ističu da se s takvim mišljenjem slaže i „prekooceanskiˮ milijarder David Bonderman. Prema njegovoj procjeni, Rusija sve više privlači biznismene s „debelim novčanicimaˮ, koji se planiraju dugoročno zadržati u ovoj zemlji. Neposredno prije njegove izjave, navodi Rossijska gazeta, sudionici tržišta su označili rublju kao najprofitabilniju valutu na svijetu. U prvom kvartalu 2015. godine rubalj je poboljšao profitabilnost za 4%.

Autori članka ističu da jaka valuta ne predstavlja samo dobar temelj za ekonomski oporavak, već i razlog za borbu za lidersku poziciju na međunarodnom tržištu. Tako su novine The Washington Times sigurne da će ruska ekonomija pobijediti američku, jer će ruska nastaviti povećavati zlatne rezerve, dok Washington o tome ne razmišlja. Prema mišljenju autora članka ovog američkog izdanja Todda Wooda, „SAD će se jednog dana probuditi i shvatiti da je Rusija jedna od rijetkih zemalja koja je osigurana žutim metalomˮ. Prema podacima Središnje banke RF, zlatne rezerve su prema rezultatima od prošle godine porasle za 16,5%, a samo tijekom ožujka ove godine rezerve su uvećane za 2, 58%. Još jedan je ne manje bitan čimbenik, navode autori, javni dug, koji je u Rusiji znatno manji nego u SAD-u. (Russia Beyond the Headlines)