The Economist: Hoće li Plenković sazvati ranije izbore?

Britanski poslovni tjednik The Economist u 2018. godini očekuje rast hrvatskog gospodarstva za 2,6 posto, sporije nego u ovoj godini, a ta je procjena i manja od prognoza većine drugih analitičara i institucija.
The Economist u posebnom izdanju pod nazivom “The World in 2018” procjenjuje, također, da bi inflacija u Hrvatskoj iduće godine mogla iznositi 1,8 posto, a proračunski deficit 1,6 posto BDP-a.

“Koalicijska Vlada predvođena konzervativnim HDZ-om je slaba, a premijer Andrej Plenković mogao bi sazvati ranije izbore kako bi iskoristio snažan rejting stranke. Ako to ne učini, reforma gospodarstva bit će spora. Ako osigura čvršći mandat, Vlada će pokušati ograničiti veliki javni dug i potaknuti domaće investicije”, ocjenjuju analitičari The Economista.

Među europskim zemljama, najviše stope rasta ti analitičari predviđaju za zemlje središnje i istočne Europe, pri čemu najviše za Rumunjsku, 4,5 posto, Estoniju 3,5 posto, Mađarsku i Poljsku, po 3,4 posto, Bugarsku, 3,3 posto te Sloveniju, 3,1 posto.

Za najveće hrvatske trgovinske partnere – Njemačku i Italiju – The Economist predviđa stope rasta BDP-a u 2018. od 1,8, odnosno 1 posto. Procjena The Economista o rastu hrvatskog BDP-a niža je od većine procjena drugih analitičara, kao i od procjena za ovu godinu u kojoj se očekuje rast od oko 3 posto.

Tako je Europska komisija u nedavnim prognozama objavila kako u 2018. očekuje rast hrvatskog gospodarstva za 2,8 posto. Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka očekuju pak, rast gospodarstva od 2,7 posto. Još je optimističnija Addiko banka, koja je nedavno objavila kako u idućoj godini očekuje rast BDP-a od 3,0 posto.

Raiffeisenbank Austria (RBA) poručila je, pak, nedavno da zbog mogućih negativnih rizika od restrukturiranja Agrokora u idućoj godini očekuje rast gospodarstva od 2,3 posto. Vlada je, pak, prijedlog proračuna za iduću godinu temeljila na procjeni rasta gospodarstva od 2,9 posto.

Grmoja: Todorić je Rohatinskog držao u šaci

Član saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor Nikola Grmoja (Most) objavio je u utorak navečer na facebooku dokumente za koje tvrdi da dokazuju kako je Ivica Todorić bivšeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog “držao u šaci” te da je Rohatinski lagao o prodaji Agrokoru propale tvrtke u vlasništvu njegove supruge Marije Rohatinski.

Riječ je o ugovoru između Agrokora i tvrtke Romah u vlasništvu supruge Željka Rohatinskog, a Grmoja ističe da je iz njega vidljivo da je Agrokor tu tvrtku kupio za 3,85 milijuna kuna, a ne za jednu kunu kako je bivši guverner HNB-a 16. studenog svjedočio pred povjerenstvom.

“Svjedok istražnog povjerenstva za Agrokor, bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski, pravi je primjer da povjerenstvo itekako ima smisla i da je njegova uloga u rasvjetljavanju političke pozadine presudna”, navodi Grmoja.

Grmoja podsjeća da je na svjedočenju na povjerenstvu nakon više od pola sata ispitivanja upravo o tvrtki njegove supruge Rohatinski uporno ponavljao da je Agrokor kupio Romah za jednu kunu, zajedno s njezinim gubicima i jednom nekretninom, obiteljskom kućom obitelji Rohatinski, procijenjenom na oko dva milijuna kuna.

“Vrijeme kupoprodajnog ugovora poklapa se s priznanjem Rohatinskog da su ga Todorić, Karamarko i Kujundžić nagovarali na politički angažman. Imao sam osjećaj da ga je na to priznanje potakla upravo činjenica što ga je Ivica Todorić držao u šaci, jer mu je kupnjom firme sačuvao krov nad glavom”, napominje Grmoja.

Bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski pred saborskim istražnim povjerenstvom svjedočio je 16. studenoga te je uz ostalo ustvrdio da su ga Ivica Todorić, Tomislav Karamarko i Milan Kujundžić nagovarali da se politički angažira.

Na pitanje u kakvom stanju je bila tvrtka njegove supruge kada ju je kupio Agrokor, Rohatinski je kazao da je tvrtka vrijedila toliko koliko je za nju i plaćeno, a to je jedna kuna.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da je prijedlog proračuna za iduću godinu dobio punu potporu parlamentarne većine te istaknuo da o tom prijedlogu proračuna u Hrvatskom saboru očekuje kvalitetnu i sadržajnu raspravu.

“Na tragu projekcija koje smo dali u srpnju, nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu. Dobili smo punu potporu parlamentarne većine za usvajanje predloženoga proračuna”, rekao je premijer Plenković novinarima nakon sastanka Kluba zastupnika HDZ-a.

Plenković nije želio konkretno odgovoriti hoće li predstavnici vladajuće koalicije u srijedu doći na sjednicu saborskog Istražnog povjerenstva o Agrokoru i napustiti je. “To ćete vidjeti sutra”, kazao je.

Ponovio je stajalište HDZ-a da, budući je došlo do pravomoćnosti rješenja o istrazi i sukladno članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima, to povjerenstvo prestaje s radom te će na tom tragu i nastupiti članovi povjerenstva vladajuće koalicije.

You may also like

0 comments