Grčki ministar Euklid Cakalotos poručio je u srijedu zastupnicima grčkog parlamenta kako je sporazum, postignut tijekom vikenda s čelnicima eurozone o raspletu grčke krize, teško prihvatiti ali je on istodobno prvi puta otvorio vrata pregovorima o restrukturiranju grčkog duga, prenosi grčka novinska agencija ANA.

Cakalotos je istaknuo da prije nekoliko mjeseci grčki partneri nisu čak ni željeli razgovarati o restruktiriranju duga no novi sporazum osigurao je jasnu obvezu da se o tom pitanju razgovara nakon prvih analiza. “To je težak sporazum i samo će vrijeme pokazati je li održiv. Sadrži mjere protiv recesije koje, pod određenim uvjetima i ako se problem duga riješi i ako postoji plan inveesticija i ako ljudi s optimizmom vide da je Grexit iza nas, onda može donijeti rast”, kazao je. “Kad se dovrše pregovori za tri do četiri tjedna analizirat ćemo sporazum i uvijek uzimati u obzir srednji sloj koji je toliko propatio”, kazao je ministar na zajedničkoj sjednici nadležnih parlmentarnih odbora koja je okupila oko 200 zastupnika.

Zakonske prijedloge prvo razmatraju nadležni odbori na zajedničkoj sjednici koja okuplja više od polovice zastupnika a potom slijedi plenarna sjednica parlamenta koja tijekom dana mora usvojiti reformski paket. Grčki parlament trebao bi usvojiti niz zakona koji su preduvjet za početak pregovora o trećem paketu međunarodne financijske pomoći Grčkoj. Zakonski prijedlozi o promjenama niza poreza kao i mirovinskog sustava trebali bi donijeti porast proračunskih prihoda od 3,175 milijarda eura godišnje.

Grčke vlasti procjenjuju da bi najveći prihod donijelo povećanje PDV-a – ukupno 2,39 milijarda eura godišnje, a ostali dio očekivanih proračunskih prihoda stigao bi iz povećanja poreza na osiguranja, poreza na dobit, poreza na luksuznu robu, brodove veće od pet metara, te snažnija motorna vozila kao i iz dodatnih poreza za one s primanjima većim od 30.000 eura, prenosi grčka agencija. Grči premijer Aleksis Cipras poručio je u utorak navečer da se dogovor postignut s čelnicima eurozone mora provesti makar se radilo o jednostranom potezu Grčke. On je poručio kako se dogovor, iako nametnut Grčkoj, mora provesti jer ju spašava od izlaska iz eurozone.

Cipras je u vlastitim redovima suočen s čak 30 do 40 zastupnika koji bi se mogli odmetnuti, prenosi britanska agencija Reuters, i treba potporu proeuropskih oporbenih stranaka za izglasavanje paketa za koji ruku mora podići ukupno 151 zastupnik. “Bolna je istina da je ovo za Grčku jednosmjerna ulica kojom mora ići”, kazao je. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da tijesna većina Grka ipak smatra da je postignuti dogovor pozitivan. Prema istraživanju kojeg je u utorak objavio list Vima 51,5 posto Grka vjeruje da je dogovor koji je država postigla s međunarodnim vjerovnicima pozitivan a još veći postotak vjeruje da bi ga parlament trebao potvrditi. Čak 72 posto vjeruje kako nema alternative dogovoru s međunarodnim vjerovnicima i 70,1 posto smatra da bi ga parlament trebao potvrditi. Dogovorom s međunarodnim vjerovnicima i čelnicima eurozone proteklog vikenda Cipras je uspio odgoditi financijski kolaps zemlje, no pristao je na mjere koje su znatno teže od onih koje su 5. srpnja odbijene referendumom u Grčkoj.

Related Posts