Teva rasprodaje imovinu, prodaja hrvatskog poslovanja nije u planu

Izraelski farmaceutski div Teva Pharmaceuticals Ltd, vlasnik Plive, krenuo je u prodaju imovine u vrijednosti oko milijardu dolara kako bi ishodili zeleno svjetlo regulatora za kupnju poslovanja s generičkim lijekovima od američkog Allergana, pri čemu iz Teve napominju da prodaja neće obuhvatiti hrvatsko poslovanje.

Teva je u srpnju postigla dogovor s Allerganom o kupnji njegova odjela za generičke lijekove za 40,5 milijardi dolara u gotovini i dionicama, čime će osigurati status najvećeg proizvođača generičkih lijekova u svijetu upravo u trenutku kada vlade i osiguravatelji polažu veliku pozornost cijeni lijekova. Imovina koju je Teva odlučila prodati obuhvaća Sjedinjene Države, Europu i Bliski istok a bit će prodana u nizu transakcija za koje se očekuje da će biti završene početkom iduće godine, kazali su u četvrtak za Reuters neimenovani izvori.

Prodaja tekućeg poslovanja u Hrvatskoj nije u planu, odgovorili su iz Plive na upit Hine, prenoseći izjavu iz Tevina ureda za odnose s javnošću. “Do završetka transakcije poslovanje se odvija uobičajenim tijekom. Nismo u mogućnosti komentirati ili špekulirati, no ističemo da Teva ne planira prodati svoje tekuće poslovanje u Hrvatskoj”, ističe u petak u izjavi za Hinu Denise Bradley, dužnosnica za odnose s javnošću Teve.

Kako izvješćuje Reuters, u izraelskoj kompaniji očekuju da će prodaju američke imovine dovršiti do kraja siječnja a već su dobili ponude niza proizvođača generičkih lijekova, dodaju izvori koji su željeli ostati anonimni budući da je prodaja imovine označena kao povjerljiva. Procjenjuje se da bi se transakcija Teve i Allergana mogla naći pod povećalom regulatora zbog preklapanja portfelja lijekova dvije kompanije.

Neposredno prije dogovora odjel za zaštitu ravnopravnog tržišnog natjecanja pri američkom ministarstvu pravosuđa zatražio je od Allergana o dokumentaciju o cijenama generičkih proizvoda, napominje Reuters. Planirana prodaja imovine relativno je skromna ali bi – bude li uspješna – osigurala zaključenje akvizicije s Allerganom do kraja prvog tromjesečja iduće godine i paralelno omogućila američkoj kompaniji spajanje s Pfizerom, čime bi nastao najveći proizvođač lijekova u svijetu.

Pfizer je za Allergan spreman platiti 160 milijardi dolara, što će biti najveće spajanje u povijesti farmaceutske industrije a uvjetovano je Allerganovim dovršetkom prodaje poslovanja s generičkim lijekovima izraelskoj Tevi. Za tu se akviziciju očekuje da će biti zaključena u drugom tromjesečju iduće godine.

You may also like