Teva kupila Allergan i podigla prihode

Izraelska farmaceutska tvrtka Teva u utorak je izvijestila o većoj prilagođenoj neto dobiti u trećem tromjesečju u usporedbi s godinom ranije, uz povećane prihode prije svega zahvaljujući akviziciji Allerganova generičkog poslovanja.

Prilagođena neto dobit Teve u trećem je tromjesečju uvećana 16,7 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, na 1,4 milijarde dolara, pokazalo je u utorak objavljeno poslovno izvješće izraelske tvrtke, vlasnice PLIVA-e.

Prihodi najvećeg svjetskog proizvođača generičkih lijekova uvećani su 15 posto, na 5,6 milijardi dolara, prvenstveno zbog uključivanja 887 milijuna dolara povezanih s akvizicijom generičkog poslovanja irske tvrtke Allergan. Ako se isključi utjecaj fluktuacija valutnih tečajeva, prihodi su uvećani 19 posto, pokazalo je poslovno izvješće.

Globalni prihodi od prodaje Tevina najprodavanijeg lijeka za multiplusklerozu Copaxone skliznuli su dva posto, na 1,1 milijardu dolara. Slabiji rezultat može se pripisati konkurenciji nakon što su Sandoz iz sastava švicarskog Novartisa i Momenta Pharmeceuticals lani lansirali vlastitu verziju lijeka pod nazivom Glatopa.

U Tevi procjenjuju da će u četvrtom kvartalu zabilježiti prilagođenu dobit po dionici u rasponu od 1,34 do 1,44 dolara i prihode u visini 6,2 milijarde do 6,5 milijardi dolara. U trećem kvartalu prilagođena dobit po dionici iznosila je 1,31 dolar. Za cijelu 2016. godinu predviđaju prihode u rasponu od 21,6 milijardi do 21,9 milijardi dolara. Prilagođenu dobit po dionici očekuju u visini 5,10 do 5,20 dolara.

Također najavljuju isplatu kvartalne dividende od 34 centa po redovnoj dionici i 17,50 dolara po povlaštenoj, obveznoj konvertibilnoj dionici.

You may also like