Testiranje cjepiva protiv koronavirusa podržalo svjetske burze

Rast kineskog BDP-a
Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će uskoro biti razvijeno cjepivo protiv koronavirusa i jer je banka Goldman Sachs izvijestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Rast tih indeksa drugi dan zaredom zahvaljuje se priopćenju američke farmaceutske kompanije Moderna da krajem mjeseca započinje sa završnim kliničkim ispitivanjima za cjepivo protiv covida-19. To je potaknulo nadu da će uskoro biti razvijeno cjepivo, pa su ulagači ignorirali vijesti o daljnjem snažnom rastu broja oboljelih i umrlih od koronavirusa u SAD-u. Cijena dionice Moderne skočila je gotovo 7 posto.

Ulagače je ohrabrilo i izvješće američke središnje banke Feda koje je pokazalo da su aktivnosti u gospodarstvu na početku srpnja porasle jer mnoge savezne države popuštaju restriktivne mjere. Među najvećim dobitnicima bio je jučer bankarski sektor, koji je u prosjeku porastao za 2,9 posto. To se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima Goldman Sachsa u drugom tromjesečju, pa je cijena dionice te investicijske banke porasla 1,4 posto.

Dionice Morgan Stanleya i Bank of America poskupile su, pak, oko 2 posto jer se ulagači nadaju da će i te banke u četvrtak objaviti bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekuje. Kao i proteklih dana, Nasdaq indeks porastao je sporije nego S&P 500, što je posljedica korekcije cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Microsoft i Netflix, nakon što su nedavno dosegnule najviše razine u povijesti.

Sada je S&P 500 udaljen od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, oko 5 posto jer nakon oštrog pada u ožujku zbog koronakrize posljednjih mjeseci snažno raste zahvaljujući golemim monetarnim i fiskalnim poticajima američkih vlasti.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,83 posto, na 6.292 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,84 posto, na 12.930 bodova, a pariški CAC 2,03 posto, na 5.108 bodova.  Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale zbog rasta tenzija između SAD-a i Kine te širenja koronavirusa u svijetu, pa ulagače nisu oraspoložili ni bolji nego što se očekivalo podaci o rastu kineskog gospodarstva.

Jutros je objavljeno da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao 3,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je veći rast u odnosu na 2,5 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa. To predstavlja i snažan zaokret u odnosu na rekordni 6,8-postotni pad u prvom kvartalu, kada je kinesko gospodarstvo bilo pod pritiskom koronakrize. Ipak, nisu još svi gospodarski sektori u zamahu. Jutros objavljeni podaci pokazali su i da se industrijska proizvodnja oporavlja, ali i da je pao promet u trgovini na malo, što ukazuje na slabost domaće potražnje.

Na valutnim je tržištima dolar jutros stabilan. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta. A cijene su nafte jutros pale. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,6 posto, na 43,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,7 posto, na 40,90 dolara.

You may also like

0 comments