Test za grčku vladu

Atena – Grčka vlada u ponedjeljak svojim europskim partnerima predstavlja listu reformi koje bi tu zemlju trebale izvući iz krize. Tek ako euro partneri pristanu na tu listu mjera, Atena može očekivati nastavak pomoći.

Privremeni dogovor Grčke i vjerovnika pomoć ovoj zemlji uvjetuje nastavkom reformi s ciljom da Grčka stane na vlastite (financijske) noge. Listu reformi danas bi trebala ispitati tzv. Trojka sačinjena od predstavnika Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Prema informacijama kojima raspolaže njemački dnevnik „Bild“, lista grčke vlade obećava uštede u visini od sedam milijardi eura. Glavni mehanizmi grčke vlade pritom bi trebala biti borba protiv poreznih neplatiša i „efikasniji javni sektor“.

U utorak bi i ministri financija zemalja članica monetarne unije trebali odlučiti o tomu je li reformska lista dostatna za nastavak financijske pomoći, program naime istječe krajem veljače. Dosad je Grčka iz ovog paketa već primila 240 milijardi eura. Najveće je pitanje kako će nova grčka vlada uskladiti predizborna obećanja i obveze prema tzv. Trojci. Član Europske komisije, njemački demokršćanski političar Günther Oettinger smatra da nova vlada u Ateni mora, ukoliko pojedine elemente iz štednog programa namjerava ukinuti, predložiti primjerene alternativne mjere. „U protivnom će biti teško uvjeriti članove Bundestaga da pristanu na novi paket pomoći Grčkoj“, smatra Oettinger. Iz redova njemačkih demokršćana mogla se čuti i parola: „Solidarnost u zamjenu za reforme“. No predstavnici njemačke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije signalizirali su optimizam glede prihvaćanja grčkih reformskih mjera. Novi financijski paket osim njemačkog, moraju još potvrditi i parlamenti Nizozemske, Finske i Estonije.

Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble još je jednom naglasio kako „neće biti jednostavno“ članove parlamenta uvjeriti u to da je pomoć Grčkoj bez alternative. „Mnogim zemljama u zoni eura je teže nego Grčkoj“, rekao je Schäuble. Grčki ministar financija Janis Varoufakis vjeruje da će vjerovnici prihvatiti grčki reformski plan ali je ostavio otvorenu mogućnost da plan i ne bude uspješan. “Ako naš plan ne bude funkcionirao tada našim građanima i predstavnicima zemalja zone eura moramo otvoreno reći da smo zakazali”, rekao je Varufakis. Hoće li Grčkoj biti potreban i treći paket mjera pomoći, pokazat će se krajem lipnja kada bi trebao završiti drugi financijski paket.

You may also like