Tesla traži licencu za prodaju radarskog sustava

Senzor
Američki proizvođač električnih automobila Tesla zatražio je od vlasti u SAD-u dozvolu za prodaju interaktivnog uređaja za detektiranje pokreta na malim udaljenostima, koji bi poboljšao sigurnosni sustav u vozilima.

Senzor nema licencu, a koristi milimetarske valove veće snage no što važeći propisi dopuštaju. Koristio bi četiri odašiljača i tri prijemnika a bazirao bi se na radarskoj tehnologiji. U Tesli smatraju da radarska tehnologija milimetarskih valova ima prednosti u odnosu na druge senzorske sustave, poput onih temeljnih na kamerama odnosno onih ugrađenih u sjedala.

Radarski sustavi prodiru duboko u predmete, vide “kroz” meke materijale, poput dekice kojom je dijete pokriveno na posebnom sjedalu, objašnjavaju. Mogu također procijeniti veličinu tijela kako bi optimizirali aktiviranje zračnih jastuka u slučaju sudara, ovisno o tome sjedi li na mjestu odrasla osoba ili dijete, naglašavaju u Tesli.

Takav bi sustav bio efikasnijih od postojećih sustava senzora koji su ugrađeni u sjedala i bazirani su na težini, tvrde. Savezna komisija za komunikacije (FCC) odobrila je 2018. sličan zahtjev Googlea, dok je Valeo North America u ožujku podnio zahtjev za sigurnosni uređaj koji bi također otkrivao djecu u automobilima. Postupak još nije završen.

FCC je pokrenuo postupak javnog savjetovanja o Teslinom zahtjevu koji će biti zaključen 21. rujna.

You may also like

0 comments