Teškoće u donošenju odluka u Beogradu na summitu OESS-a

Predsjedavajući OESS-a, srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić pozvao je u petak navečer sudionike 22. ministarskog vijeća OESS-a na spremnost za postizanje kompromisa i dogovora o ključnim odlukama i istaknuo da su tijekom dana probijeni svi rokovi predviđeni za usuglašavanje zajedničkih stajališta.

Protokolom ministarskog skupa 57 članica OESS-a bilo je predviđeno da završni dio te konferencije započne oko 14 sati, ali je zatvorena plenarna sjednica neočekivano nastavljena tijekom cijelog poslijepodneva. “Pozivam sva izaslanstva da i u praksi pokažemo smisao za postizanje kompromisa i dogovora”, rekao je srbijanski ministar. Prema saznanjima iz neslužbenih izvora, dosad je postignuta suglasnost o odlukama koje se odnose na borbu protiv terorizma, borbu protiv trgovine narkoticima i borbu protiv ekstremizma kod mladih.

U međuvremenu su zajedničku tiskovnu konferenciju Dačić i njegov njemački kolega Frank Walter Steinmeier, s obzirom na to da Njemačka od Srbije preuzima predsjedanje tom organizacijom u 2016. Steinmaier je zahvalio Srbiji na uspješnom predsjednaju OESS-om i najavio da će prioritet Njemačke u njezinu jednogodišnjem mandatu biti jačanje sigurnosti na prostorima koje ta organizacija pokriva. “Pokazalo se da je OESS nužna institucija u kojoj se podjednako mogu predstaviti Istok i Zapad, pa i sukobljene strane u Ukrajini, a to trebamo iskoristi kao prednost naše organizacije”, rekao je njemački ministar, kojem je zajedničkom konferencijom za novinare u Beogradu srbijanski kolega simbolično predao predsjedanje OESS-om.

You may also like

0 comments