Teroristi su planirali napade većih razmjera?

Još jedna osoba uhićena je u petak ujutro u Bruxellesu, nakon što je tijekom noći privedeno šest osoba, a istražitelji razmatraju hipotezu da su teroristi planirali izvesti napade još većih razmjera i napasti s automatskim puškama na više mjesta u gradu istodobno s aktiviranjem bombi.

Policija je u četvrtak navečer pokrenula veliku operaciju na više mjesta na području Bruxellesa. Tijekom noći uhićeno je šest osoba, čiji identitet nije otkriven. Tri od šest osoba uhićene su u automobilu ispred Palače pravde u središtu grada, dvije su osobe privedene u bruxelleskoj općini Jette, a jedna u središtu grada. Sedma osoba uhićena je u petak ujutro u općini Forest. Policija je koristila specijalne interventne snage i helikoptere tijekom operacije, koja se izvodila na više mjesta u gradu. Pretresi su obavljeni i u općini Schaerbeek, gdje je policiji pomagala i vojska, ali nisu rezultirali nikakvim uhićenjem.

Flamanska televizija VRT javlja pozivajući se na izvore iz istrage da su napadači planirali napad većih razmjera od onih u utorak u bruxelleskoj zračnoj luci Zaventem i postaji podzemne željeznice Maelbeek i da su spremali nešto slično napadima u Parizu, 13. studenoga prošle godine kada su istodobno s aktiviranjem bombi, na nekoliko mjesta u gradu iz automatskog oružja pucali, između ostaloga, i po terasama kafića prepunim ljudi. “Bile su navodno dvije skupine spremne udariti istodobno. To je hipoteza koju razmatraju istražitelji”, navodi VRT, a tu su informaciju potvrdili i drugi mediji.

Prema toj hipotezi Salah Abdeslam, Mohamed Belkaid i Amine Choukri planirali su kalašnjikovima napasti na ulicama Bruxellesa istodobno s atentatima u zračnoj luci i Maelbeeku. Nekoliko dana prije uhićenja Salaha Abdeslama, policija je u pretresu u jednom stanu u općini Forest pronašla veće količine oružja. U tom su stanu na jednoj čaši pronađeni otisci prstiju Salaha Abdeslama, koji je ubrzo uhićen, kao i Amine Choukri. Iz toga stana je pucano na policiju, a u pucnjavi je ubijen Mohamed Belkaid.

Belgijski tužitelji potvrdili su u petak kako je muškarac ranjen i priveden u policijskoj operaciji u bruxelleskoj općini Schaerbeek povezan s planiranim napadom u Francuskoj koji su francuske vlasti spriječile u četvrtak. Tužitelji su u priopćenju rekli da su u petak priveli troje ljudi u Bruxellesu u vezi s planiranim napadom u Francuskoj u Argenteuilu, navodeći ih kao Tawfika A., Salaha A. i trećeg neimenovanog koji je uhvaćen u operaciji u Schaerbeeku. Druga dvojica su uhićena u općinama Forest i Saint-Gilles.

Dvojica od trojice, Tawfik A. i muškarac uhićen u Schaerbeeku, ranjeni su u nogu, navodi se u priopćenju. Osim toga tužitelji su rekli kako su pustili na slobodu tri od šest osoba koje su uhitili u četvrtak. U pritvoru su još uvijek Faycal C., Abou A. i treća neimenovana osoba, navodi priopćenje. Priopćenje kaže kako su istražitelji utvrdili temeljem DNK testova da je Najim Laachraoui jedan od bombaša samoubojica koji su se raznijeli u bruxelleskoj zračnoj luci u utorak pri tome ubivši najmanje 10 ljudi.

You may also like