Teroristi se financiraju krijumčarenjem

U Španjolskoj je razbijen golemi lanac švercera drogom. Ta zemlja ionako je veoma važna za švercere, a po svemu sudeći, tako zarađen novac odlazi teroristima i Al Kaide i u “Islamsku državu“.

Španjolska policija se koncem siječnja doista imala čime pohvaliti: 22 tone zaplijenjenog hašiša i oko dva milijuna eura u gotovini. Uhićeno je stotinjak osoba i sve je to bio ishod akcije “Nessi”. Španjolska policija je pozorno pratila put droge u Španjolsku koja je često bila sakrivena u pošiljci voća i povrća, šverceri iz Maroka su koristili i brze glisere. To nipošto nije prvi put da je zaplijenjena golema količina narkotika: na naslovnoj fotografiji je 11 tona hašiša koji je zaplijenjen u prosincu 2012.

Još je zanimljiviji obratni put, kamo je tekao novac koji je dobiven od prodaje ove posljednje pošiljke narkotika. Put vodi sve do krajnjeg juga Španjolske, ali tamo nestaje. Vodi se istraga da li taj novac možda služi za financiranje islamističkih ćelija, drugim riječima, ovisnici u Europi možda plaćaju terorizam.

Carlos Echeverria Jesus, profesor međunarodnih odnosa i autor knjige “Radikalni islam u Magrebu” je oprezan u procjenama: “Ova veza se u Španjolskoj još nije uspjela dokazati i možemo tek reći da je to vjerojatno tako. Ono što je izvjesno je da se na sjeveru Maroka uzgaja hašiš u golemim količinama. Istovremeno tamo postoje radikalne muslimanske skupine koje imaju sve više sljedbenika. Tu se onda može doći do zaključka da su to svjetovi koji se preklapaju. A znamo i iz drugih slučajeva da islamisti ne oklijevaju zarađivati novac i prodajom droge, ma koliko to kršilo islamske propise.”

Tu nije samo riječ o hašišu i narkoticima koji se i uzgajaju na sjeveru Afrike. Već odavno je policiji poznato kako su narko-karteli iz Južne Amerike shvatili da im je mnogo teže švercati drogu direktnim putem i da im je mudrije ići zaobilaznim putem, preko Afrike. Tako i ovi narkotici prolaze preko Sahare, u kojoj opet islamističke skupine pomažu švercerima i zarađuju goleme iznose.

Drugi, za Madrid mnogo veći problem se nalazi u samoj Španjolskoj. Kad droga i stigne u Španjolsku prolazi kroz ruke organiziranih skupina koje su nerijetko sklone i radikalnim islamističkim stavovima. Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi kako je oko petine džihadista koji su uhićeni u toj zemlji već dolazilo u sukob sa zakonom. Ali ne zbog vjerskog ekstremizma, oni su osuđivani zbog tipičnih krivičnih djela kriminalaca: šverca ili krivotvorenja dokumenata.

Uopće, Španjolska je za radikalne islamiste veoma važna zemlja. Španjolski konzervativni list El Mundo tvrdi kako je Španjolska zapravo jedno od središta za financiranje “svetog rata” u Siriji i Iraku. List piše o neformalnoj mreži koja se prostire po Španjolskoj i zapravo o “reketu” koji se sakuplja kroz oko 250 malenih trgovina ili mesnica i taj novac na kraju dospijeva tajnim kanalima do islamističkih skupina.

Fernando Reinares sa sveučilišta Kralja Juana Carlosa u Madridu se smatra stručnjakom za islamizam i svjedoči kako doista postoji živi promet s Iberijskog poluotoka na sjever Afrike: “Većina mreža za novačenje islamističkih boraca u Španjolskoj imaju tijesne i odlične veze s Marokom. Tu se jedva uopće može govoriti o nekakvim državnim granicama. Osim toga, Španjolska je u susjedstvu zemlje u kojoj teroristička organizacija Al Kaida u muslimanskom Magrebu ima svoje baze. I nalazimo se u regiji iz koje potječe otprilike polovica ‘stranih’ boraca koji se bore za ‘Islamsku državu’.”

Često se zaboravlja da se Španjolska zapravo prostire i na afričkom kontinentu: preko puta “prave” Španjolske, okružene Marokom, nalaze se dvije sićušne španjolske eksklave, Ceuta i Melilla. Stručnjaci za teror upozoravaju kako su one golema sigurnosna opasnost, jer kad se dospije u njih, onda je lako doći trajektom ili brodom i u Španjolsku. Osobito se Ceuta smatra čvorištem šverca drogom: u tom gradiću s jedva osamdesetak tisuća stanovnika je samo u 2013. godini evidentirano gotovo 900 slučajeva šverca narkoticima.

Istovremeno, Carlos Echeverria upozorava kako je baš Ceuta i žarište islamista: “Ceuta i Melilla su tijesno povezane sa sjeverom Maroka gdje je raširen radikalni islamizam. Postoji živa razmjena. Utvrdili smo kako su islamisti tamo aktivni i to s obje strane granice. To predstavlja ozbiljnu prijetnju”, smatra profesor međunarodnih odnosa na Otvorenom sveučilištu u Madridu.

Ta prijetnja nije samo puka teorija niti se samo svodi na narkotike za Zapad. Prije nekoliko dana je španjolska policija u Ceuti uhitila četiri osobe porijeklom iz Maroka i navodno su već bili spremni izvršiti samoubilački napad. To je šokiralo mnoge Španjolce kojima je u živoj uspomeni teroristički napad u Madridu prije jedanaest godina. Doduše, nije jasno da li i u kojem opsegu i takve akcije financiraju šverceri drogom i „Islamiska država“. Ali barem kad je riječ o Ceuti, jedno je izvjesno: tamo i šverceri i teroristi žive u susjedstvu.

You may also like