Teroristi Islamske države koristili iperit

Militanti Islamske države prošle godine napali su kurdske snage iperitom, kemijskim oružjem koje se na prostoru Iraka nije koristilo još od vremena Sadama Huseina, ekskluzivno doznaje Reuters. Ova vijest stiže iz diplomatskih izvora nakon što su iz Organizacije za zabranu kemijskog oružja laboratorijskim testovima dokazali korištenje opasne supstance. Testovi su provedeni nakon što je kurdskim vojnicima pozlilo tijekom borbe s ISIS-ovim militantima nedaleko od Erbila.

Istina, iz agencije su odbili potvrditi da su iperit koristili džihadisti, ali neimenovani diplomat za Reuters rekao je da su upravo oni glavni krivci. Ovo je prvi slučaj korištenja iperita u Iraku, a u Siriji se identična situacija dogodila prošle godine.

Međutim, sada se postavlja pitanje kako su džihadisti uopće došli do iperita, jer gotovo sve zalihe Sadamovog kemijskog oružja uništene su još za vrijeme američke okupacije. Što se tiče Sirije, situacija je slična – kompletno kemijsko oružje je pod međunarodnim nadzorom nakon napada sarinom na predgrađe Damaska 2013. godine za koji se vjeruje da je izveden od strane Asadove vojske, piše Jutarnji list.

Dakle, eksperti vjeruju da postoju samo dvije mogućnosti – ili su iperit ukrali iz neprijavljenih zaliha sirijske vojske ili postoji mogućnost da su ga džihadisti sami sposobni proizvesti. Iperit je inače kemijsko oružje koji je bilo ubojito još u Prvom svjetskom ratu i uzrokuje trajna oštećenja očiju, kože, pluća…

You may also like