Termoelektrana Tuzla poskupila struju u BIH

Izgradi li se Blok 7 Termoelektrane u Tuzli na način kako to planiraju federalne vlasti u suradnji s kineskom kompanijom China Gezhouba Group, cijena struje u FBiH za domaćinstva će porasti za oko 30 posto.

Tvrde ovo stručnjaci za energetiku. Odustane li se, pak, od gradnje Bloka 7, FBiH će vrlo brzo morati uvoziti električnu energiju, što će također utjecati na porast cijene struje u ovom bosanskohercegovačkom entitetu. Stručnjaci upozoravaju da je gradnja Bloka 7 u Tuzli neophodna, ali ne pod uvjetima kako to planiraju federalne vlasti.

Kako stvari sada stoje, Kineska razvojna banka će Elektroprivredi BiH dati kredit za gradnju Bloka 7, i to u vrijednosti od oko 350 mil. eura, uz rok otplate 15 godina po principu ključ u ruke. Novac bi vraćala Elektroprivreda BiH. Ovakav ugovor između Elektroprivrede BiH i kineske kompanije China Gezhouba Group Coupan potpisan je u svibnju. Isti dan stručnjaci su ugovor proglasili nepovoljnim.

Upozorili su da Elektroprivredi BiH treba partner za gradnju Bloka 7, a ne nepovoljan kredit. Bivši direktor Elektroprivrede BiH Edhem Bičakčić smatra da je gradnja Bloka 7 na ovakav način preskupa i da treba tražiti druge modele financiranja izgradnje Bloka 7. “Gradnja Bloka 7 je neophodna. Zapravo, ovdje bi se radilo o zamjeni postojećih blokova, koji su izgrađeni prije 50-ak godina, i koji su dotrajali. Ne znam mnogo detalja oko ugovora, ali vidim da je ovakav način neprihvatljiv. Preskup. Ako ne bismo mogli vraćati kredit, Blok bi pripao Kinezima” kaže Bičakčić u komentaru za Patriju.

 

You may also like

0 comments