Termoelektrana Gacko na granici profitabilnosti

Proizvodnja energije najčešće podrazumijeva i profit. Međutim, Termoelektrana Gacko, koja proizvodi trećinu struje u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska na granici je profitabilnosti. Isporuka traženog energenta je gotovo stopostotna u odnosu na planove, ali kompanija je u višemilionskim dugovima.

Nakon višemjesečnih špekulacija i negiranja, to je priznala i Uprava Termoelektrane. Interni akti skupštine akcionara TE Gacko potvrđuju dugovanja od gotovo 55 miliona eura. Dugovi se akumuliraju godinama, ali finansijski izvještaji pokazuju da je trend njihovog rasta alarmantan. Samo u prvoj polovici godine napravljen je dug od osam miliona eura.

Čelnik sindikata ove kompanije prvobitno je za Al Jazeeru pristao govoriti o, kako je rekao, neregularnostima u poslovanju, a zatim odustao. Njegov zamjenik Boban Taušan, pak, tvrdi da Elektroprivreda RS-a plasira netačne podatke o Termoelektrani. “Mi mislimo da Elektroprivreda i cijeli sistem ima ponekad maćehinski odnos prema nama. Jednostavno, argumenti proizvodnje Termoelektrane daju snagu argumenata da ne možemo biti, pod znacima navoda, gubitaš, kako se spominje i priča”, navodi Taušan.

Ipak, izvršni direktor za finansije Milivoje Boljević potvrđuje višemilionska dugovanja. Dugoročni dug je blizu 17 miliona eura, a kratkoročne obaveze su dvostruko veće. “Obaveze koje dospijevaju u roku od godinu dana iznose oko 58 miliona konvertibilnih maraka [oko 29 miliona eura]”, dodaje. Iz uprave Termoelektrane tvrde da ovi dugovi, ipak, nemaju veze s eventualnim štetnim ugovorima. “Sve što je bilo u pisanju po štampi o netransparentnosti nezakonitog dodjeljivanja ugovora odgovorno tvrdim nije tačno”, ističe Srđan Milović, izvršni direktor Rudnika Gacko.

Uprava negira i priču o 200 novozaposlenih u posljednje dvije godine, za koje se tvrdilo da su tu iz političkih, a ne ekonomskih razloga. Tvrde čak da Rudniku nedostaje radne snage, iz Gacka javlja Sinan Šarić. “Od krovne elektroenergetske institucije RS-a odgovore o stvarnoj rentabilnost Termoelektrane Gacko stvarnim dugovima ili načinima zapošljavanja nismo dobili. Od svega smo, upućeni na ranije izjave ili saopćenja”, kaže on.

Termoelektrana je višemilionski dužnik Elektroprivredi RS-a, iako proizvodi struju koja donosi milionski profit. Radnici sumnjaju da se na taj način želi umanjiti vrijednost elektrane pred buduće privatizacijske ili investicijske procese s neizvjesnim ishodom. “Mi, kao radnici, najviše se bojimo neke tajne ili namjere o privatizacijama prodaje dijelova Elektroprivredi. Zašto to, zašto u cijelom holdingu, gdje ima više radnih jedinica, zašto se baš potencira na gatačkoj elektrani?”, pita se Taušan.

Na ovakvo razmišljanje i radnike i upravu navodi činjenica da je regulator, kao najnižu cijenu od svih termoelektrana, propisao upravo za gatačku. Zbog toga je petogodišnji gubitak na razlici cijene u odnosu na Termoelektranu Ugljevik blizu 30 miliona eura. Tome dodaju i činjenicu da se Vlada RS-a, nakon neuspjelog pokušaja privatizacije s ČEZ-om, odlučila za drugačiji vid investitorskih aranžmana, u kojima veliku ulogu igra cijena postojećih kapaciteta.

You may also like

0 comments