Tepeš: Mnogo toga se već moralo riješiti

Gost Dnevnika N1 bio je potpredsjednik Sabora i predsjednik stranke HSP-AS Ivan Tepeš.

Kako vi gledate na činjenicu da premijer Orešković gotovo dva tjedna ne želi imenovati ministra branitelja bez obzira što Karamarko inzistira na Brkiću. Je li premijer u sukobu sa strankom koja ga je dovela?

Ne znam jesu li u sukobu jer nemam informacije o tome. Nisam o tome ni s Karamarkom ni s premijerom pričao. Ne znam zašto se premijer nije još oglasio oko tog pitanja.

Neke stvari su se trebale već riješiti. Sljedeći tjedan je u redu termin, samo da ne bude iza toga. Ja se nadam da neće biti iza toga.

Je li to odugovlačenje nekakva poruka?

Kao što su kolege rekli uvijek kad se pojavi kandidat za ministra branitelja nalaze se afere i radi se određeni prisiak. Utječe li on na odluke Karamarka, Petrova i Oreškovića – nisam u tim razgovorima pa ne bi bilo u redu da nešto kažem.

Trebaju li čelnici stranaka koalicije rješavati probleme kao danas ili Vijeće za suradnju koje se nije sastalo već tri tjedna?

Mi smo kao Domoljubna koalicija izašli u takvom sastavu na izbore tako da smo mi i danas razgovarali i definirali neke stvari. Kolega Kosor je rekao da će se ubrzati procesi, da što prije riješimo kadrovska pitanja i da što prije krenemo u reforme, a i čeka nas donošenje proračuna kojeg netko treba realizirati. Pregovaranje nije jednostavno kada je u pitanju kadroviranje jer je puno aktera u igri. Treba voditi računa da se poštuju stručna i politička kvota. Ja se nadam da će se sve ubrzati.

Što mislite o nefunkcioniraju Vijeća za suradnju?

Nisam u tom Vijeću. Ja sam više involviran da rješavam stvari kadrovski unutar stranke. O tome je kompetentniji govoriti kolega Ćorić.

Koliko na ovakav način može funkcionirati Vlada?

Tako ne može. Danas smo zato definirali da će se ubrzati procesi. Kosor i Ćorić su imali izjave i ovih dana. Nekada se u javnom prostoru pošalju poruke, kakvu je poslao Kosor, da se malo uzdrmaju svi akteri.

Vi ne očekujete prijevremene izbore?

Nismo o tome razgovarali to je samo izjava Darinka Kosora koja je jučer bila vrlo vjerojatno da malo uzdrma aktere i da se svi malo trgnu, rekao je Tepeš za N1.

You may also like