Tenzije između SAD-a i Kine rasplamsao digitalni porez

CNBC
Uz najavu da će uvesti carine svakoj državi koja odluči uvesti porez, francuska je vlada američki potez ocijenila provokacijom.

Ovo je provokacija – izjavio je jučer francuski ministar financija Bruno Le Maire nakon šokantnog američkog povlačenja iz pregovora o porezu na prihode digitalnih kompanija. Štoviše, Washington je i zaprijetio da će svakoj europskoj državi koja odluči oporezivati američke tehnološke divove nametnuti carine.

Kako prenosi CNBC, ministar Le Maire u radijskom je intervjuu u četvrtak potvrdio da je primio pismo američkog kolege Stevena Mnuchina u kojem on tvrdi da su pregovori s europskom stranom došli do zida te da nema prostora čak ni za privremeni dogovor.

Francuski ministar nije jedini primatelj Mnuchinova pisma. Isti je dokument poslan i u London, Madrid i Rim, ističe Financial Times iz dobro upućenih izvora bliskih britanskoj vladi. U pismu datiranom na 12. lipnja Mnuchin predlaže suspenziju pregovora, a i ponovio je da SAD neće mirno gledati kako se u Europi oporezuju Google, Amazon ili Facebook. “SAD se i dalje protivi porezu na digitalne usluge i sličnim jednostranim mjerama. Kako smo više puta naglasili, ako države izaberu prikupljati ili usvojiti takve poreze, SAD će odgovoriti prikladnim protumjerama”, naveo je američki ministar financija.

Prema mišljenju američke administracije, digitalni porez sada bi trebao biti u drugom planu, a države bi se trebale fokusirati na rješavanje ekonomskih nevolja nastalih pandemijom bolesti COVID-19. Amerika stoga predlaže nastavak pregovora krajem godine. Europski ministri navodno će zajednički i u vrlo kratkom vremenu poslati svoj odgovor u Washington.

Podsjetimo, razmimoilaženja Europe i Amerike oko digitalnog poreza traju već neko vrijeme. Početkom prošle godine europske države nisu se uspjele dogovoriti o uvođenju poreza na prihode koje digitalne kompanije ostvaruju na “starom kontinentu”, a koji bi bio ujednačen na europskoj razini.

Umjesto toga, krenule su u pregovore o tom pitanju u sklopu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD). Ti bi pregovori trebali donijeti rješenje na globalnoj razini. U međuvremenu, neke su europske države odlučile uvesti digitalni porez i prije dogovora u OECD-u. Od velikih gospodarstava prva je s time izašla Francuska.

Odluka Pariza rasplamsala je tenzije s Washingtonom, a američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer tvrdi da je novi porez nepošten prema američkim kompanijama. Stoga je najavio carine na određene vrste francuskih proizvoda koji se izvoze u SAD.

Obje države nakon toga najavile su nastavak pregovore na razini OECD-a, a primjena poreza s francuske strane i carina s američke privremeno je odgođena. OECD predlaže kompromis koji počiva na dva stupa.

Prvi sugerira da bi europske države imale pravo oporezivati prihode ostvarene od prodaje u svojim jurisdikcijama. Porez se ne bi primjenjivao samo na američke kompanije, ali bi SAD imao ograničeno pravo oporezivanja europskih kompanija iz segmenta luksuzne robe.

Drugi bi stup definirao globalnu minimalnu poreznu stopu kako bi se spriječilo da pojedine države nižim porezima privuku kompanije u svoje jurisdikcije. Američka vlada za sada je najzaintersiranija za dogovor o drugom stupu.

Steven Mnuchin ranije je izjavio kako se nada da će dogovor o drugom stupu biti postignut do kraja ove godine. Velika Britanija, Italija i Španjolska istovremeno su definirali vlastite prijedloge digitalnog poreza u slučaju da pregovori u sklopu OECD-a propadnu. Američko povlačenje iz pregovora u suštini nije iznenađenje s obzirom da je Trumpova vlada početkom mjeseca najavila da će istražiti prakse u Austriji, Brazilu, Češkoj, Indiji, Indoneziji, Italiji, Španjolskoj, Turskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu oko implementiranja ili predlaganja digitalnog poreza.

Američka zakonska regulativa omogućuje vladi uvođenje jednostranih carina na uvoz robe iz tih zemalja ako istraga ustanovi nepoštene trgovačke prakse. “Očekujem to, ali ne tako skoro”, izjavio je za CNBC David Livingstone, analitičar konzultantske kuće Eurasia Group. “Ulazimo u svijet realpolitike u prostoru digitalne trgovine. S obzirom da najvažnija država – SAD – više ne sudjeluje u multilateralnim pregovorima i da je Svjetska trgovinska organizacija praktički na margini dok traga za novim generalnim direktorom, Amerika će pokušati zastrašiti ostale države da odustanu od planova uvođenja poreza kroz prijetnju nametanja mjera odmazde”, pojasnio je Livingstone.

Britanska vlada za sada se ne da zastrašiti. Tamošnje ministarstvo financija objavilo je u srijedu kako namjerava nastaviti s pripremama za uvođenje digitalnog poreza koji je već dio britanskog zakonodavstva. Doduše, američke kompanije uživale bi izuzeće od plaćanja do 2021. godine, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments