Temeljna briga Modija bit će jačanje gospodarstva

Osvojio veliku većinu
Usporavanje gospodarskog rasta u Indiji izaziva ozbiljnu zabrinutost i zemlja bi trebala hitno smanjiti porezne i kamatne stope kako bi oživjela gospodarstvo, upozorili su iz udruženja komora za industriju i trgovinu uoči inauguracije novog-starog premijera Narendre Modija.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s prosincem indijsko gospodarstvo poraslo je 6,6 posto, najslabije u pet kvartala, a iz Federacije indijskih komora za industriju i trgovinu (FICCI) upozoravaju da najviše zabrinjava što domaća potrošnja ne raste dovoljno snažno kako bi ublažila posljedice slabljenja globalnog gospodarstva. „Znakovi usporavanja gospodarskih aktivnosti u posljednje vrijeme ne proizlaze samo iz sporog rasta investicija i smanjenja izvoza već i iz slabljenja rasta domaće potražnje”, upozoravaju iz FICCI-ja.

“To ozbiljno zabrinjava i ako se hitno ne riješi, posljedice bi mogle biti dugoročne”, poručuju. Modi je osvojio veliku većinu glasova na općim izborima, unatoč gospodarskih poteškoćama u poljoprivrednom sektoru, velikoj nezaposlenosti i usporavanju gospodarstva i trebat će mu ministar financija koji će mu pomoći u svladavanju izazova s kojima se suočava gospodarstvo.

Neki od problema su usporavanje rasta industrijske proizvodnje, pad prodaje automobila i vozila na dva kotača, te pad putnika u zračnom prometu. Kako bi potaknula potražnju, nova bi vlada po FICCI-ju trebala smanjiti poreze poduzećima i građanima, razmotriti porezne olakšice za izvoznike i proširiti mjeru pomoći od 6.000 rupija (87 dolara) godišnje za siromašne poljoprivrednike.

Iz Konfederacije indijske industrije dodaju pak da je ključno smanjiti porezno opterećenje dohodaka, proširiti investicijske poticaje na sve sektore i podići poticaje izvoznicima.

Iz FICCI-ja također zahtijevaju od središnje indijske banke (RBI) da snizi ključne kamatne stope koje su dugo bile na visokoj razini i nedavno su snižene ali komercijalne banke nesklone su prenijeti to na klijente.

Upozoravaju ujedno kako bi trgovinski rat između SAD-a i Kine mogao dodatno usporiti globalnu trgovinu i ugroziti ionako slabašan indijski izvoz. „Usred sve izraženije neizvjesnosti i gospodarskih izazova na domaćem i globalnom planu, postoji hitna potreba da se ponovno ojačaju motori rasta i da se potakne gospodarstvo”, poručuju iz FICCI-ja.

“Predstojeći proračun prilika je da vlada potakne potrošnju i ulaganja kroz odgovarajuće fiskalne poticaje i politike”, zaključuju. Uoči objave prijedloga proračuna vladini službenici započeli su konzultacije s gospodarskim udruženjima poput FICCI-ja, tumači Reuters.

You may also like