Telekomunikacijsko tržište se oporavlja, no treba nam digitalizacija

Hrvatsko telekomunikacijsko tržište počelo se oporavljati nakon više godina pada, no za daljnji razvoj i bolje rezultate treba investicije i jaču usmjerenost digitalnim modelima poslovanja, poruka je s konferencije Trendovi u telekomunikacijama u 2016. koja je u utorak održana u Zagrebu. Ta redovna godišnja konferencija u organizaciji tjednika Lider i konzultantske kuće PwC Hrvatska okupila je blizu 200 sudionika, među kojima i predstavnike najjačih telekoma u Hrvatskoj.

Predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma (HT) Davor Tomašković naznačio je da telekom tržište ove godine, ako je suditi po trendovima iz prošle, može očekivati nastavak oporavka. “Tržište je prestalo padati. Očekujemo da će ova godina financijski gledano biti slična lanjskoj, a kako bez investicija nema razvoja, HT će ove godine nastaviti ulagati u širokopojasnu infrastrukturu te povećanje kapaciteta i mobilne i fiksne mreže i to će biti sigurno više od milijardu kuna”, najavio je Tomašković. On dodaje da će oko investicija “još vidjeti do kraja godine, te da će to ovisiti i o administrativnim preprekama i onome što će učiniti nova Vlada”.

Podsjetivši da je HT i prošle godine uložio više od 1,3 milijarde kuna u jačanje mreže, Tomašković je istaknuo da je zadnje dvije godine, a pogotovo prošle, znatno poboljšana pozicija Hrvatske u gustoći širokopojasnog pristupa internetu (broadband). “Hrvatska je u mobilnom internetu trenutno pri samom vrhu u EU, a u fiksnom nešto zaostaje no situacija se i tu poboljšava te vjerujem da ćemo i tu stajati bolje za oko dvije godine kada se provedu sve najavljene investicije, odnosno bar one koje provodi HT”, ocijenio je Tomašković.

Ono što najviše zanima korisnike, cijene usluga, za sada neće padati, najavili su Tomašković i predsjednik Uprave drugog po veličini telekoma u Hrvatskoj Vipneta Jiri Dvorjančansky, pri čemu obojica ističu smjer i želju svojih kompanija da korisnicima ponude što više inovativnije usluge. Napominjući kako je zadovoljan lanjskim poslovanjem čiji su rezultati, kako je rekao, “vrlo uspješni” (i koje će predstaviti idućeg tjedna), Dvorjančansky je naglasio da je to rezultat povećane potražnje u Hrvatskoj za atraktivnim i konvergentnim uslugama (spoj TV-a, interneta, mobilne i fiksne telefonije) te većim brzinama prijenosa podataka. “Nakon više godina pada, telekom tržište prošle je godine pokazalo stabilizaciju u segmentu mobilne telefonije te rast koji se nastavlja u segmentu mobilnog i fiksnog broadbanda, koji sada pokriva gotovo cijelu Hrvatsku u kojoj su prisutne i sve nove tehnologije”, kazao je Dvorjančansky. Dodaje da Vipnet još nije zatvorio investicijsku konstrukciju za ovu godinu, ali vjeruje da će investicije pojačati u segmentu LTE-a i kablovske infrastrukture.

“Ove i idućih godina sve nas, pa tako i telekome, očekuje ‘digitalizacija svega’, što mnogi uspoređuju s pojavom parnog stroja, jer će se u našim životima digitalizirati doslovce sve – od ureda i poslovanja, do doma i kućanskih uređaja te će milijuni i vjerojatno milijarde senzora svakodnevno slati informacije preko interneta i mobilnih uređaja o onome što se događa i što će promijeniti našu sliku svijeta. Ujedno, to će promijeniti sadašnje i razviti potpuno nove biznis modele koje sada još ne možemo ni zamisliti”, istaknuo je predsjednik Uprave Iskona Saša Kramar.

On smatra da su telekomi većinom spremni za digitalizaciju, a ako nisu morat će uskoro biti, jer je osnova za takvu brzu i veliku promjenu fiksna broadband mreža koju oni imaju i trebaju je dodatno razviti. Nešto drukčijeg mišljenja je direktor i analitičar iz kuće PwC Hrvatska Dejan Ljuština koji na temelju istraživanja te kuće ocjenjuje da telekomi u Hrvatskoj još nisu spremni za digitalizaciju, osim možda dva najveća koji su poslovanje preselili na internet protokole odnosno konvergirali mreže i usluge. “Digitalizacija je već prisutna u svijetu, no njene prednosti više koriste internet kompanije poput Amazona, Googlea, Facebooka i sličnih, a manje telekomi na čijoj infrastrukturi ovi prvi grade svoje poslovne modele i uspjeh”, kazao je Ljuština. Stoga smatra da telekomi moraju promijeniti svoje poslovne modele, pa tako i u Hrvatskoj gdje su po njegovoj ocjeni još uvijek razni tehnološki uređaji (mobiteli, tableti, laptopi i dr.) skuplji, a usluge jeftinije u odnosu na primjerice SAD i neke druge zemlje članice EU-a.

You may also like

0 comments