Tehnološki sektor u porastu, bankarski u padu

Ulagače brinu podaci o inflaciji

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks ojačao, zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, dok je bankarski sektor pao, nakon objave poslovnih rezultata JPMorgana.

Dobici se ponajviše zahvaljuju rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Alphabet i Microsoft, koji imaju golemu tržišnu kapitalizaciju, a time i značajan udjel u indeksima.

S druge strane, indeks bankarskog sektora pao je 1,3 posto, pri čemu je dionica JPMorgana pojeftinila 2,6 posto. Poslovnim izvješćem te banke započela je sezona objava kvartalnih financijskih rezultata američkih banaka i kompanija.

Rezultati JPMorgana u trećem tromjesečju bili su nešto bolji od očekivanja, no cijena dionice je pala jer se čini da su ulagači računali na još bolje rezultate.

Do kraja tjedna poslovna izvješća objavit će i druge najveće američke banke – Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Morgan Stanley i Goldman Sachs.

Tako je počela sezona objava poslovnih rezultata u kojoj analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa porasle 29,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To bi trebao biti još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, no ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno utjecali na rezultate kompanija.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što je jučer objavljeno da su u rujnu potrošačke cijene porasle 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, a 5,4 posto na godišnjoj razini.

To je nešto viša inflacija nego što se očekivalo, što ide u prilog planovima američke središnje banke o zaoštravanju monetarne politike.

Jučer su objavljeni i dijelovi zapisnika s nedavne sjednice Feda, koji su pokazali da bi polovicom studenoga moglo početi smanjenje monetarnih poticaja gospodarstvu, ali da su čelnici središnje banke podijeljeni u mišljenju koliku opasnost predstavlja inflacija i kada bi trebalo početi povećavati ključne kamatne stope.

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, dok ulagači prate podatke o inflaciji i signale iz središnjih banaka o zaoštravanju monetarne politike. Na Zagrebačkoj se burzi i u četvrtak očekuje stagnacija Crobex indeksa, kao i proteklih dana, dok ulagači čekaju značajnije vijesti iz kompanija, koje bi mogle potaknuti trgovanje.

Na azijskim su tržištima u četvrtak burzovni indeksi porasli, kao i cijene nafte, a dolar je oslabio dok ulagači prate podatke o inflaciji i najave središnjih banaka o zaoštravanju monetarne politike. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

A nakon što je danima rasla i dosegnula najvišu razinu u godinu dana, jutros je na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Cijene su nafte, pak, porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,65 posto, 83,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,70 posto, na 80,95 dolara.

Tako se cijena barela na londonskom tržištu kreće na najvišim razinama u tri godine, a na američkom tržištu u sedam godina, što je posljedica nedovoljno ponude, s obzirom na jačanje potražnje za energentima zbog oporavka gospodarstava.

You may also like

0 comments