Tehnološki sektor pritisnuo burze

Nafta blago porasla
Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, a pod najvećim su pritiskom bili tehnološki i sektor proizvođača čipova zbog restrikcija koje je Washington nametnuo kineskom Huaweiju.

Pad indeksa drugi dan zaredom posljedica je strahovanja ulagača od daljnjeg rasta napetosti u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine. Nakon što je prošloga tjedna SAD uvrstio Huawei na listu kompanija koje ne mogu kupovati komponente i tehnologiju od američkih kompanija bez dozvole vlade, u nedjelju je Alphabetov Google objavio da počinje otkazivati suradnju s Huaweijem.

I drugi američki tehnološki divovi, među ostalim, Intel i Qualcomm objavili su da neće prodavati čipove kineskoj kompaniji do daljnjih uputa vlade. Zbog toga se pod pritiskom našao cijeli sektor proizvođača poluvodiča, pa je PHLX indeks tog sektora, koji obuhvaća 30 kompanija, jučer potonuo 4 posto. S&P indeks tehnološkog sektora skliznuo je, pak, više od 2 posto, pa je bio najveći gubitnik među 11 najvažnijih sektora tog indeksa.

Tehnološki je sektor veliki pokretač tržišta kapitala, pa je zabrinutost zbog mogućeg usporavanja tog sektora loše utjecala na raspoloženje ulagača, kaže Michael Arone, strateg u tvrtki State Street Global Advisors. „Ova nestabilnost tržišta izravna je posljedica prijetnji predsjednika SAD-a Donalda Trumpa Huaweiju”, kaže Arone.

Dodaje da je problem u tome što kratkoročno nema zakazanih razgovora o trgovini između SAD-a i Kine od kojih bi se moglo očekivati rješenje problema. Na daljnje zaoštravanje sukoba između SAD-a i Kine ukazuje poruka Pekinga da SAD gaji ‘ekstravagantna očekivanja’ u vezi trgovinskog dogovora. „Politički rizik sada je postao poslovni rizik. To bi moglo značajno utjecati na očekivanja u vezi zarada mnogih tehnoloških kompanija”, kaže Chad Morganlander, portfelj menadžer u tvrtki Washington Crossing Advisors.

Početkom svibnja burzovni indeksi na Wall Streetu dosegnuli su najviše razine u povijesti, no od tada su zbog napetosti između SAD-a i Kine potonuli oko 4 posto, pa su na putu najvećeg mjesečnog gubitka od rasprodaje u prosincu prošle godine.

A nakon što je danima jačao, jutros je na valutnim tržištima dolar blago oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,96 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,02 boda. Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće na jučerašnjim razinama, oko 110,20 jena. No, američka je valuta blago oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla na 1,1165 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1155 dolara.

A nakon jučerašnjeg pada, jutros su cijene nafte porasle zahvaljujući najavama iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da će zadržati smanjenu razinu proizvodnje kako bi se polagano smanjile zalihe. Jutros je barel na američkom tržištu poskupio 0,3 posto, na 63,30 dolara, dok je na londonskom tržištu cijena barela porasla 0,25 posto, na 72,15 dolara.

You may also like

0 comments