Home Energetika Tehnološki sektor potiče rast burzovnih indeksa

Tehnološki sektor potiče rast burzovnih indeksa

by Energypress.net

U središtu pozornosti kvartalni rezultati i sastanak FED-a

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, nastavivši pozitivan trend od prošloga tjedna, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica nekoliko velikih tehnoloških kompanija.

U fokusu ulagača su, kao i prošloga tjedna, kvartalni poslovni rezultati, a većina kompanija izvijestila je o nešto većim nego što se očekivalo zaradama. Osim toga, u fokusu ulagača bit će ovoga tjedna dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, koja počinje u utorak.

Doduše, kako je inflacija u SAD-u i dalje povišena, nitko ne očekuje da će Fed na ovoj sjednici smanjiti kamatne stope, no ulagači će pažljivo analizirati priopćenje središnje banke i konferenciju za medije njezina predsjednika Jeromea Powella.

Na europskim se burzama u utorak ujutro trguje oprezno dok ulagači čekaju nove podatke o inflaciji u eurozoni i izvješća o bruto domaćem proizvodu (BDP) u pojedinim članicama tog bloka. Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje oprezno trgovanje dok ulagači čekaju nova kvartalna poslovna izvješća domaćih kompanija, pri čemu su Crobex indeksi na putu prvih mjesečnih gubitaka, nakon pet mjeseci rasta.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, dok su kineske burze blago pale nakon naznaka usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Cijene su nafte, pak, blago pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,11 posto, na 88,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,21 posto, na 82,45 dolara.

Related Posts