Tehnološki sektor potaknuo svjetske burze

Najavljen pad cijena nafte 
Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, nakon znatnog pada dan prije, jer je Washington privremeno olabavio restrikcije kineskom Huaweiju, pa se ulagači nadaju popuštanju napetosti između SAD-a i Kine.

Nakon što su dan prije cijene dionica osjetno pale jer su američke tehnološke kompanije, kao što su Google i Intel, objavile da počinju otkazivati suradnju s Huaweijem, jučer se tržište oporavilo. Prošloga je tjedna SAD uvrstio Huawei na listu kompanija koje ne mogu kupovati komponente i tehnologiju od američkih kompanija bez dozvole vlade.

Jučer je, pak, Washington ublažio restrikcije protiv Huaweija, pa je poručio da kineska kompanija može kupovati američke proizvode kako bi održala postojeće mreže i nadogradnju softvera u svojim pametnim telefonima do 19. kolovoza.

To je ponešto umirilo ulagače, pa je jučer tehnološki sektor bio među najvećim dobitnicima, s prosječnim rastom cijena dionica od 1,2 posto. Još su više skočile cijene dionica proizvođača čipova, pa je PHLX indeks tog sektora, koji obuhvaća 30 kompanija, ojačao 2,1 posto, nakon što je dan prije potonuo 4 posto.

Povećanje carina, izravne akcije protiv pojedinih kineskih kompanija i njihovih međupovezanih lanaca opskrbe imaju znatan utjecaj na profitabilnost kompanija u oba gospodarstva, koje investitori još teško kvantificiraju.

Tečaj dolara prema jenu nešto je oslabio s najviše razine u zadnja dva tjedna od 10,675 jena, jer je ojačao apetit prema riziku nakon noćašnjeg oporavka Wall treeta. Trenutno se dolarom trguje po 110,46 jena. Tečaj eura, pak, blago je ojačao prema dolaru, za 0,12 posto, na 1,1156 dolara, dok funta ne bilježi znatnije promjene, nakon što je dan ranije potonula na najnižu razinu u četiri mjeseca od 1,2685 dolara, uslijed obnovljenih zabrinutosti ulagača oko brexita nakon što je britanska premijerka Theresa May predložila parlamentu novi sporazum o izlasku iz EU, a parlamentarci najavili da neće za njega glasati.

Na naftnim tržištima cijene padaju zbog najave Saudijske Arabije da će nastaviti održavati ravnotežu između ponude i potražnje na globalnom tržištu i smanjivati tenzije na Bliskom istoku. Barel nafte na američkom tržišu pojeftinio je jutros 0,89 posto, na 62,57 dolara, a na londonskom 0,62 posto, na 71,73 dolara.

You may also like